Soğuk baklava kasıp kavurdu bu yıl baklavacıları. Bu harika ve kolay tarifle pastanedekilerin aynısını evde yapabilmek mümkün.

Soğuk baklava malzemeler:

(ölçü: 250 ml su bardağı)

1 paket baklavalık yufka (ben 13 kat alta-20 kat üste yaptım)

1-2 su bardağı Antep fıstığı (tercihen çiğ)

200 gr tereyağı

2 yemek kaşığı sıvıyağ 

Şerbeti:

2 su bardağı toz şeker 

1 su bardağı su

3 su bardağı süt

2 paket vanilya

İsteğe bağlı: 1 yemek kaşığı süt reçeli (süt reçeli koyanlar 1 paket vanilya koysun) 

Üzeri için:

60 gr sütlü çikolata (ince rende)

1-2 yemek kaşığı süte katılan kakaolu tozlardan

 

Yapılışı:

1. Öncelikle şerbeti hazırlayın. 2 su bardağı şeker ve 1 bardak suyu karıştırıp kaynatın. Kaynayıp şeker eriyince 3 bardak sütü ekleyin.

2. 1 yemek kaşığı süt reçeli varsa ekleyin. + 1 paket vanilya ekleyin. Süt reçeli yoksa 2 paket vanilya ekleyin. Ilınmaya bırakın.

3. Tereyağını bir soslukta eritin ve hafif hafif kaynatın. Üste çıkan beyaz süt parçacıklarını bir kaşıkla toplayın, yağın olabildiğince sarı bölümü kalsın.

4. Baklavayı yapacağınız borcamı ters çevirip ölçüsünü alın, yufkalarınızı tam sığacak şekilde kesin. 

5. Borcamın içini fırçayla yağlayın. Kat kat baklava yufkalarını dizin. Her seferinde yufka üzerini fırçayla yağlayın. İnce istiyorsanız Alta 8 üste 12 yufka, yada benim yaptığım gibi, alta 13, üste 20 yufka kullanabilirsiniz.

6. Orta kata iri çekilmiş antep fıstığını döşeyin. (Toz kadar ince olmasın)

7. En üst katını 2 yemek kaşığı ayçiçek yağla yağlayın. 

8. Pişirmeden önce kare dilimleyin.

9. Önceden ısınmış 180 derece ,alt üst fanlı ayarda yaklaşık 45- 50 dakika pişirin. (her fırın farklıdır pişme süresi değişebilir) üzeri güzelce kızarsın, altı da pişmesi için alta yakın rafta pişirin. 

 

--

BERNA YÜKSEL

Instagram : @lemonberrykitchen

Youtube Kanal: LemonBerry Kitchen