Geri Dön
Dinozorlar Ay'a NASA'dan önce ulaşmış olabilir mi?

Dinozorlar Ay'a NASA'dan önce ulaşmış olabilir mi?

ABD'li astronot Neil Louis Armstrong, Ay'a ilk ayak basan insan olarak tarihe adını yazdırdı, bunu hepimiz ders kitaplarından öğrendik. Peki ya Ay'a NASA'dan önce dinozorların ayak bastığına yönelik iddialar neyin nesi?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Şevval Şahin bile bilir bu bilgileri

Soğuk Savaş döneminde ABD ve SSCB arasında müthiş bir "Ay'a ayak basma yarışı" yaşanmıştı. 1960'lı yılların sonunda bu yarışı ABD kazanmıştı. ABD'li astronot Neil Louis Armstrong, "Ay'a ayak basan ilk insan" unvanını 1967'de elde etmiş, adını tarih kitaplarına kazımıştı. Bu bilgileri birçoğumuz halihazırda biliyoruz. En genel kültürü zayıf insan bile -Şevval Şahin bile buna dahil- bu bilgileri az çok biliyor.

Bundan tam 66 milyon yıl önce...

Peki ya olaylar sandığımız gibi gelişmemişse? Mesela dinozorlar, Ay'a NASA'dan önce ayak bastıysa? İşte bu ihtimal gündeme gelmiş. Bu iddiayı ortaya atan isim ödüllü bilim muhabiri ve popüler bilim yazarı Peter Brannen. Independent gazetesindeki habere göre, dinozorlar Dünya'nın uydusuna tam 66 milyon yıl önce ulaşmış olabilir. Brannen söz konusu iddiayı 'Dünyanın Sonları: Volkanik Kıyametler, Ölümcül Okyanuslar ve Dünya'nın Geçmişini Anlamaya Yönelik İsteğimiz' adlı kitabında bu iddiaya yer vermiş.

Kitap aslında 2017'de yayımlanmış

Aslında bu kitap 2017 yılında yayımlanmış ancak sosyal medyada, özellikle Twitter'da tekrar gündeme gelince ABD basını da bu iddiayı tekrar yüksek perdeden konuşmaya başlamış. Kitapta yer alan iddialar arasında en çarpıcı olanı da 66 milyon yıl önce göktaşı çarpmasının etkisiyle savrulan enkaz ve 'dinozor parçaları'nın, uzaya fırlatılan büyük miktarda toprağın içine karışması ve bu parçaların Ay'a kadar gitmiş olması. Konuya ilişkin yorum yapan diğer uzmanlar henüz bilimsel bir kanıta ulaşılmadığını söylese de ödüllü bir bilim muhabirinin ortaya attığı bu iddia daha uzun yıllar tartışılmaya devam edecek gibi gözüküyor...

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler