Geri Dön
Azerbaycan hakkında bilinmesi gerekenler

Azerbaycan hakkında bilinmesi gerekenler

Azerbaycan doğası ve kültürüyle her zaman merak edilen ve çok beğenilen bir ülke olma özelliğinde. Binlerce yıllık tarihiyle geniş bir çeşitlilik sunan Azerbaycan'a, Azerbaycan'ın bilinmeyenlerine ve meşhur özelliklerine Molatik oluyoruz.

Betül Yasemin Keskin
Betül Yasemin Keskin


Haberin Devamı

En popüler içecek 'Çay'
Kardeş ülkemiz Azerbaycan'da da çay oldukça fazla tüketilen bir içecekmiş. Yalnızca biz çayı tatlandırmak için şeker kullanırken Azerbaycan'da çayı tatlandırmak için reçel kullanılıyor. Reçel ile tüketilen çay, limon, kekik, nane veya gül suyu ile de tatlandırılıyor.


Ulusal yemek 'Krep'
Evet evet yanlış duymadınız! Kahvaltıların, beş çaylarının vazgeçilmezi olan krep, Azerbaycan'da 'kutabi' olarak adlandırılıyor ve neredeyse tüm restoranlarda bulunuyor. Genellikle et, sebze, balkabağı ve otla içi doldurulan 'kutabi'nin ızgarada kızartılmış olanının meşhur olduğu söyleniyor.


Halı değil, müze!
Azerbaycan'da mimari anlamda görenleri 'nasıl yapıldığı' konusunda hayrete düşüren bir müze bulunuyor. Azerbaycan Halı Müzesi, Bakü'nün göbeğinde, kıvrılmış halıya benzer şekilde tasarlanmış bir bina. Binanın dışı başlı başına etkileyici olsa da, müzenin içinde ülkenin her yerinden en iyi ipliklerden yapılmış muhteşem renkli halılar görmek de en az binanın şekli kadar etkileyici.

Haberin Devamı


En eski yapıya sahip!
Azerbaycan tarihi ve kültürüyle görenleri kendine hayran bırakmayı her defasında başarıyor. Başkentte bulunan ve UNESCO listesinde yer alan bir tarihi eser de bulunuyor. Surlarla çevrili Bakü Şehri, 12. yüzyıldan kalma savunma duvarlarına, 12. yüzyıldan kalma Kız Kulesi'ne (Giz Galasy) ve MÖ 7. ila 6. yüzyıllara tarihlenen daha eski yapılara sahip. Şehrin göbeğinde bulunan Giz Galasy ile Azerbaycan dünyanın en eski yapılarından birine sahip.


Petrol kaplıcası
Tarihi güzelliklerinin yanı sıra kaynakları bakımından da oldukça zengin olan Azerbaycan'da bulunan Naftalan kasabası, tedavi edici ham petrolle banyo yapabileceğiniz kaplıcalarla dolu. Arabanıza koyduğunuz yağla tam olarak aynı değil elbette ama ondan çok da uzak değil. Yaklaşık 10 dakika süren petrol banyosuna uzun süre maruz kalmak gerçekten ölümcül olabilir. Azerbaycan'ın Naftalan bölgesinde çıkan ham petrol, bazı hastalıkların tedavisinde de destek amaçlı kullanılıyor. Bölgedeki sağlık merkezlerinde uygulanan petrol banyolarının, özellikle sedef, egzama, eklem rahatsızlıkları, kadın hastalıkları ve romatizma gibi sorunlarda etkili olduğu biliniyor.

Haberin Devamı


Dünyanın en büyük bayrağı
Azerbaycan'ın ayrıcalıkları bitmiyor. Azerbaycan başkent Bakü'de bulunan bayrağıyla da meşhur. Azerbaycan'ın bayrağı ipekten yapılmış, iki ton ağırlığında ve 100×50 metre ölçülerinde ve bu da neredeyse bir futbol sahası büyüklüğü anlamına geliyor. Bakü'de bulunan bayrak o kadar büyük ki rüzgarlı günlerde, uçması çok riskli olduğu için bayrak indiriliyor.

Benzer İçerikler