Geri Dön
Dilencilikle geçinen köy: Kozan/Turgutlu köyü

Dilencilikle geçinen köy: Kozan/Turgutlu köyü

Ülkemizin her yeri garipliklerle dolu. Yine bir gariplik bizi şaşırtmıyor ve Adana'dan geliyor. Adana'nın Kozan köyünde insanlar hayatlarını dilencilikle geçiriyorlar. Kozan ilçesine bağlı Turgutlu köyünde neler oluyor? İnsanlar hayatlarını neden dilencilik üzerine kurmuşlar? Gelin, hep birlikte Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

5 yaşındaki Bedrettin'le...

Haberin Devamı


Kozan Turgutlu köyü... 5 yaşındaki Bedrettin dilencilik yaparken 'kendi bölgelerinde' dilendiği için diğer çocuklardan dayak yiyor. Bedrettin'in memleketi Adana'nın Kozan ilçesine bağlı Turgutlu köyü.
Bedrettin'in ailesi de dilencilik yapmak için İstanbul'a gidip geliyor. Turgutlu da kamuoyunda 'Dilenci köyü' olarak biliniyor. Hatta ve hatta İstanbul Belediyesi'ndeki kayıtlara göre de ilde dilencilik yapanların yüzde yetmişinin geldikleri yer de Turgutlu'ymuş.

 

Dilencilik ihtiyacı Turgutlu'dan


Uzun lafın kısası biz ülkenin dilenci ihtiyacını Turgutlu'dan karşılıyormuşuz. Güzel sektör bunun ihracatı yapılsın. Devlet belli bir miktar dilenci göndersin yurtdışına sonra kur farkından hop ülkecek zenginiz. Şakayı bir yana bırakmak gerekirse bu köyde gerçekten enteresan hikâyeler var. İlk olarak 2003'te köyün muhtarı Hakkı Toprak, yapılan işten utanç duyduğu için Gebze Belediyesi'ne yazı gönderiyor. "Köyden 99 kişi çok zengin. Bunlar büyük servetleri olmasına rağmen Gebze'de dilencilik yapıyor. Köyümüzün adını kara çalıyor" diyerek isim isim bu kişileri ihbar ediyor.

Haberin Devamı

 

 

Dilencilere Japonca kızan dayı


Uzun lafın kısası köyün muhtarı 'Dilencilere Japonca kızan dayı' rolüne yıllar önce bürünmüş. Demiş ki "Şunlara bak şunlara utanmazlar az önce dileniyordunuz bindiği arabaya bak." Aynı o durum olmuş muhtar Hakkı Toprak'ta da... Bu olaydan sonra da söz konusu kişiler ve çocukları Gebze'de dilenirken yakalanmışlar. Bir sene sonra da köyün muhtarı değişmiş ve İstanbul Valiliği'ne yazı göndermiş. Aynı zamanda Mersin'de de ayağı sakat görünen bir dilenci hastaneye yatırıldığında zabıtaların arasında aniden ayağa kalkıp yürümeye başlayınca hem foyası hem de Turgutlu'dan olduğu ortaya çıkmış. Oscar'lık performans gerçekten.

Köy ikiye bölünmüş


Vallahi bu konunun filmi çekilir. 'Dilenciler Çetesi' diye. Her türlü rol, oyun her numara var bu insanlarda. Halı, kilim, travel... Fakat Turgutlu'nun tamamının da hakkını yememek gerek. Köyün yarısı dilencilik yapıp yapmama konusunda ikiye bölünmüş. Ciddi bir mesele bu. Ama bazıları da özellikle Ramazan aylarında köyde ileri yaşta olanların yarıdan fazlası dilenmek için göç ediyormuş! Duygu ve din sömürüsü. Sevilir. Üstüne üstlük bu kişilerin bazıları dilenci çeteleri ile de irtibatlı. Ve bu işten de çok ciddi paralar kazanmışlar. Kazandıkları paralarla Kozan'da akaryakıt istasyonları, en işlek yerlerde iş yerleri, verimli narenciye bahçeleri, kıymetli arsa ve daireler satın alarak işi geliştirmişler. Ciddi bir meslek bu anlaşılan. üniversitelerde 'Dilencilik Bölümü' açılabilir.

Haberin Devamı

Çocuklar okula gitmiyor


Çocukları da haliyle okula gitmiyorlar. Ne gereği var değil mi? (!) Dilenerek çok daha fazlasını kazanıyorlar. Okusa gelemeyeceği yerlere geliyor. Uzun lafın kısası gerçekten araştırılması gereken bir konu. İnsanların şöyle bir psikolojilerine bakmak gerek diye düşünüyorum. Hiç mi hiç sağlıklı bir durum değil. Her türlü emek ve duygu sömürüsü var işin içinde. Bütün bu olanları dilencilere "Şunlara bak şunlara" diyen dayı gibi öğrendik, okuduk ve karşıladık. Herkese hayırlı işler temiz ve onurlu kazançlar diliyorum.

Benzer İçerikler