Geri Dön
Murat Dalkılıç Türkçe pop'a 'Che'lik yapmaya devam ediyor

Murat Dalkılıç Türkçe pop'a 'Che'lik yapmaya devam ediyor

Müjde! Che Guevara artık Türkiye'de... Son 6-7 yıldır kendi yazdığı şarkılarla müzik kariyerine devam eden Murat Dalkılıç yeni şarkısı 'Che' ile Küba Devrimi'nin unutulmaz lideri Che Guevara'yı Türkçe pop'a kazandırmış durumda. Peki Murat Dalkılıç'ın 'Che' şarkısı ortalığı kasıp kavurabilir mi?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Küba Devrimi'nin unutulmaz lideri Che Guevara daha önce pek çok şarkıya konu oldu. Ülkemizde de 90'larda popüler olan Nathalie Cardone'un 'Hasta Siempre' şarkısı mesela. Ya da Finlandiyalı rock grubu Happoradio'nun Finlandiya resmi single listesinde 2 numaraya kadar yükselen şarkıları 'Che Guevara' ülkenin rock tarihindeki en unutulmaz işlerden biriydi. Daha önce Türkçe pop'ta Alain Delon'a, Romeo'ya, Pinokyo'ya şarkı yazmışlığımızı hatırlarsak günün birinde bir popçumuzun Che Guevara'yı yakın dönem popüler kültür tarihimize eklemesi gayet olasıydı. Hayaldi, gerçek oldu. Che Guevara bir pop şarkımıza isim oldu. Hem de birçoğumuzun belki de beklemeyeceği bir isimle, Murat Dalkılıç sayesinde.

Haberin Devamı

Aşırı standardize edilmiş Türkçe pop'a 'Che'lik yapıyor

Murat Dalkılıç epey uzun bir zamandır kendi şarkılarını kendi yazıyor. Müzik kariyerinin başında çoğunlukla başka bestecilerin şarkılarını yorumlayan ve daha çok yorumcu kimliğiyle karşımıza çıkan Murat Dalkılıç özellikle 2016 tarihli 'Epik' albümünden sonra genellikle kendi şarkılarını yazan bir isme dönüştü. Müzik kariyerine 'Derine', 'Yani', 'Bir Güzellik Yap', 'Yalan Dünya', 'Kasaba' ve 'Lüzumsuz Savaş' gibi pek çok sağlam şarkı sığdıran Dalkılıç, 6-7 yıldır besteci kimliğiyle karşımıza çıkıyor. Dalkılıç'a belki eskisi kadar radyolarda denk gelemiyoruz. Hatta yeni şarkılarının dijitaldeki dinlenme rakamları da oldukça beklenenin altında. 2019 tarihli 'Afeta' albümüne adını veren şarkıyı saymazsak neredeyse Dalkılıç kıyıda köşede kalmış bir isim halinde son yıllarda. Ama "Ben sadece yorumcu değil daha da fazlasıyım, bir besteciyim" şeklindeki tavizsiz tavrı hem şaşırtıcı hem de başarılı. Kendi şarkılarını yazmaya başlayan isimler yeterli niceliksel başarı gösteremediklerinde soluğu başka bestecilerde alıyor. Ancak Murat Dalkılıç, dijitaldeki dinlenme rakamlarının eski şarkılarının gölgesinde kalmasına rağmen "Hayır" ısrarında devam ediyor. Dalkılıç, kendi bildiği yolda, kendi yazdığı ve inandığı şarkılarla hiçbir kimseyi dinlemeden yoluna devam ediyor, aşırı standardize edilmiş Türkçe pop'a bir nevi 'Che'lik yapıyor.

Haberin Devamı

Büyük bir karşılık bulacağını söylemek hayalcilik olur

'Che' adlı yeni Murat Dalkılıç şarkısının sözü ve müziği Dalkılıç imzalı. Miraç Kutlu tarafından yapılan düzenleme oldukça enteresan. Standart bir 'eller havaya' pop dinleyicisinin "Nasıl yani?" diyebileceği, oyuncaklı bir aranje var karşımızda. Sözler de keza oldukça fantastik. "Oy farfara farfara / Buenos noches sindirella" gibi dizeleriyle 'Che' gerçekten de bir hayli fantastik öğeler barındırıyor. Kötü mü? Bence değil. Ben açıkçası Murat Dalkılıç gibi karizmatik şarkıcıların risk alması gerektiğini ve Türkçe pop'ta can sıkıcı hale gelmeye başlayan 'standart'lığı yıkmaları taraftarıyım. Fakat 'Che'nin dinleyicide büyük bir karşılık bulacağını söylemek de oldukça hayalcilik olur. Şarkı ilginç. Ama tıpkı son dönemdeki Dalkılıç besteleri gibi 'büyük' ve kitleleri harekete geçirebilecek kadar güçlü değil maalesef. Evet, Murat Dalkılıç istediği müziği yapan bir isme dönüştü son yıllardır. Kimseyi dinlemiyor. İçinden gelen, "Keşke şöyle de olsa" dediği işlere imza atıyor. Tık olarak baktığımızda son dönemdeki işleri eski işlerinin gerisinde, bunu kendisi de görüyor. Ama ben onun bu inadını seviyorum. En azından Murat Dalkılıç 'garanti' işlerle güvenli sularda yüzmüyor. 'Soktuğu Duruma Bak', 'Afeta' ve 'Daha İyisi Gelene Kadar' bence onun son dönemdeki en 'gayet iyi' işleri. 'Che' dar kalıplara sıkışmış, tamamen risksiz Türkçe pop şarkıları için enteresan bir alternatif. Çılgınlarca dinlenir mi? Hayır. Gayet yere göğe sığdırılabilir bir şarkı çünkü. Ama farklı. Murat Dalkılıç gibi marka değeri olan isimlerin risk aldıklarını görmek sevindirici. 90'lardaki çok renkliliği 2020'li yıllarda göremeyişimizin nedeni bu çünkü. Belli başlı isimler haricinde kimse risk almıyor. Bir yanım birçokları gibi Murat Dalkılıç'ı daha 'garanti' işlerle duymayı istiyor. Ama öbür yanım daha çok ağır basıyor. Çünkü artık dar kalıplardan kurtulabilmek için birilerinin de risk alması, konforlu sulardan uzaklaşması gerekiyor. Dalkılıç gerçekten de riskli sularda dalmaya devam ediyor. Bence iyi de yapıyor. Siz de 2 kere 2'nin 4 etmesinden sıkıldıysanız bence şu aralar fantastik sözlere sahip 'Che'ye bi' şans verebilirsiniz. Seversiniz, sevmezsiniz o ayrı. Ama onun gibi bir ismin riskli sayılabilecek, 'garanti' olmayan bir işle karşımıza çıkması 'çeşitlilik' açısından önemli. Türkçe pop'ta artık aynı aranjörlerin ve bestecilerin şarkılarını duymaktan gerçekten aşırı sıkılmadık mı?

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler