Geri Dön
Yapay zeka sözlüğe ihtiyaç duymadan çeviri yapabilecek

Yapay zeka sözlüğe ihtiyaç duymadan çeviri yapabilecek

Yeni geliştirilen bir yöntem sayesinde internet üzerinde kullandığımız çeviri araçları çok daha faydalı ve doğru çeviriler yapabilecek.

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

'Ben gelmek gittim ve benim aslında düşündüklerim çok kırıcısın' ayarında çeviriler yapan internet tabanlı çeviri araçları biraz daha gelişse ve sözlük ya da bir veri tabanı kullanmadan çeviri yapmaya başlasa ve hayat bayram olsa!

Haberin Devamı

Şairin burada ne anlattığını anlamayan birçok intenret kullanıcısı çeviri araçlarının daha başarılı çeviriler yapmasını elbette diler. Fakat köpeğin duası kabul olsa gökten kemik yağardı. Bu işler çalışma gerektirir.

Neyse ki bazı insanlar araştırma yapmayı ve yenilikler getirmeyi seviyor. İki yeni araştırma makalesi, sözlük ya da veri tabanı kullanmadan çeviri yapabilen gözetimsiz otomasyon öğrenme yöntemleri üzerinde kafa patlattı. Bu yöntemler ayrıca daha önce sistem tarafından çevirilmiş benzer çevirileri de kullanmayarak işlem gerçekleştiriyor.

Birbirinden tamamen bağımsız ve habersiz şekilde kaleme alınan iki makale de benzer yöntemleri kullanıyor. Her iki makale de insan etkisi olmadan iki dilli sözlükleri kullanarak yola çıktı. Makaleler, bazı kelimelerin arasındaki ilişkileri de irdeleyerek işini kolaylaştırdı (Ağaç - yaprak ve ayakkabı - çorap gibi). Bu da yapay zeka temelli yöntemlere, dillerdeki kelime ilişkilerini ve bağlantılarını araştırmaya olanak sundu.

Haberin Devamı

Cümleleri çevirme aşamasına gelindiğinde de yeni sözlükler, orijinal dile geri çeviri ve gürültüden arındırma yöntemlerinin de yardımıyla teste tabi tutuldu. Orijinal dile geri çeviri, bir cümleyi geri çevirmeden önce yeni dile dönüştürüyor. Eğer yapılan çeviri asıl cümle ile uyumluluk sağlamazsa yapay zeka ikinci bir deneme daha yaparak en yakın anlamı bulmaya çalışıyor. Gürültüden arındırma yöntemi de benzer biçimde çalışsa da cümledeki kelimeyi ya da kelimeleri atabiliyor veya ekleme yapabiliyor. Böylece yapay zeka, cümleleri kopyalamaktansa faydalı cümle yapıları öğrenmiş oluyor.

Şimdiden çeviri dünyasını ve Skype var mıcıları heyecanlandıran bu yöntem umarız en kısa zamanda uygulamaya geçer.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler