Geri Dön
Müslüm Gürses: Acıların yoğurduğu 'baba'

Müslüm Gürses: Acıların yoğurduğu 'baba'

Türk müziğinin parmakla gösterilen isimlerinden birisi Müslüm Gürses’ti. Acılarla dolu çocukluktan milyonların sevgilisi haline gelen Müslüm Gürses’in hayatı da her daim ilgi çekici olmuştu. İşte Müslüm Gürses’in hayatı…

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Urfa’dan çıktı yola

Kerpiç bir evde hayata gözlerini açan Müslüm Akbaş’ın macerası Şanlıurfa’da başladı. Ancak hayatının en önemli günleri Adana’da geçti. Kardeşine ağabeyliğin yanında anne babalık da yapıyordu çünkü ana babası çalışıyordu Müslüm’ün.

Evlerin damlarında uzun hava söylen Müslüm Akbaş’ın hayatı Halkevi’ne gitmesiyle değişti. Türlü zorluklar yaşarken bir anda kendini sahnelerde bulmuştu. Namı kısa sürede duyuldu, TRT-Adana-Çukurova Radyosu'nda da her hafta Cumartesi günü canlı olarak türküler söyledi.

Plak plak plak plak

Soyadını da değiştirmişti Müslüm Akbaş. Artık O Müslüm Gürses’ti ve milyonlar onu tanıyordu. Arabesk tarzında söylediği parçalarla acı çekenlerin adeta sesi olmuştu. Plaklar ardı ardına çıkıyor, yüzbinlerce satıyordu. Yurt genelinde konserlere binlerce insanlar katılıyordu.

Tam o günlerde bir kaza geçirdi. 1978’de geçirdiği bir trafik kazası sonrası “öldü” sanılarak morga kaldırıldı. Ancak Müslüm Baba ölmemişti. Zor da olsa yaşama tutunmuştu ancak alnında ciddi bir zedelenme oldu, beynini koruyacak bir plaka başına takıldı, koku alamaz hale geldi, işitme duyusu zedelendi.

Hayatının kadını

1982 yılında ise Muhterem Nur ile tanıştı. O kadar aşıktı ki Muhterem Hanım’a gözü başkasını görmez olmuştu. Çift Müslüm Gürses’in ölümüne kadar hiç ayrılmadı, hayatının kadını oldu adeta.

Özellikle 80’li yıllarda Müslüm Baba daha bir meşhur olmuştu. Onu sevenler günden güne artıyordu. Bunda en büyük etken büyükşehirlerdeki gecekondulaşmaydı. Yokluk ve zorluklarla mücadele eden insanların sığındığı liman oluyordu adeta Müslüm Baba.

Çıktığı konserlerde iğne atsanız yere düşmezdi. Nasıl sevilmesin, kendi içlerinden çıkan, sesi güzel biri o gariban insanları temsil ediyordu. Sevmediği bir şey vardı Müslüm Gürses’in, dinleyicilerin kendini jiletlemesini asla istemiyordu. Defalarca da bunu dile getirmişti.

2000’ler ise Müslüm Baba’nın daha ‘tanınır’ olduğu yıllardı. Anlamsız bir şekilde, bir dönem dinleyenlerine kötü gözle bakanlar artık Müslüm Gürses parçalarına yönelmişlerdi. Ünlü sanatçılarla yaptığı düetler milyonlarca kez dinlenmeye başlamıştı.

Daha çok birlikte olacaktık

2013 yılı onu bizlerden aldı. Yaşadığı rahatsızlık sonrası 4 ay mücadele etti ancak kurtulamadı hastalıktan. Bizlere veda etti ancak parçalarıyla bizlerin sesleri olmaya devam ediyor.

Güzel adamdın Müslüm Baba…

selcuk.bulut@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler