Geri Dön
TÜİK nedir? TÜİK görevleri ve tarihçesi

TÜİK nedir? TÜİK görevleri ve tarihçesi

TÜİK kısaltmasını çok duyuyoruz fakat TÜİK nedir görevleri nelerdir tam olarak bilgi sahibi değiliz. TÜİK tarihçesi ve TÜİK hakkında bilgiler...

Tosun Paşa
Tosun Paşa

Açılımı Türkiye İstatistik Kurumu olan TÜİK, resmi olarak 26 Şubat 1926 tarihinde faaliyete başladı. Genel nüfus sayımı, milli gelir tahminleri, enflasyon hesabı, üretici ve tüketici fiyatları endeksi başlıca görevleri arasında. TÜİK olarak hizmete başlamadan önce farklı isimler aldı.

Haberin Devamı

TÜİK tarihçesi

1891 yılında Osmanlı döneminde Merkezi İstatistik Encümeni olarak faaliyete başladı. Cumhuriyet yıllarına kadar bu isimle geldi ve Merkez İstatistik Daire adıyla 26 Şubat 1926 tarihinde yeniden kuruldu.

1930 yılında ise birimin görevleri tamamen düzenlenerek İstatistik Umum Müdürlüğü ismiyle hizmete girdi.

1962 yılında ise DİE (Devlet İstatistik Enstitüsü) adını aldı fakat görevleri aynı kaldı.

İsmindeki son değişiklik ise 18 Kasım 2005 tarihinde (TÜİK) Türkiye İstatistik Kurumu olarak yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı olarak çalışmaktadır.

TÜİK görevleri nelerdir?

1- Resmi istatistik programını hazırlar. Programın işleyişini takip eder. İstatistiki faaliyetlerin uygulanmasını sağlar ve görevlendirilen diğer kurumların ürettiği istatistik bilgilerinin uygunluğunu inceler.

Haberin Devamı

2- İstatistik verisi ihtiyacı olan alanları belirler. Uygun veri derleme metotlarını, istatistiki tanım ve sınıflandırmalarını ilgili ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yaparak belirlemek. Gerektiğinde teknik yardım projeleri geliştirmek.

3- İstatistik alanında bilimsel metot ve bilgi teknolojileriyle alakalı gelişmeleri takip eder. Diğer ülkeler ve uluslarlarası kurumlarla işbirliği yapar. Bilgi ağı ve bilgi akışını koordine eder.

4- Ülkenin demografi, sosyal, ekonomi, kültür, çevre, bilim ve teknoloji alanlarında gerekli görülen her istatistiği derlermek, değerlendirmek, analiz etmek, yayımlamak ve sonuçların bilimselliğini açıklamak.

5- Kalkınma planlarını ve porgramlarını benimsenen temel ilkeler çerçevesinde belirler.

Benzer İçerikler