Geri Dön
Ali Akbar Beigi'nin yaptığı tablolar nasıl yorumlanmalı?

Ali Akbar Beigi'nin yaptığı tablolar nasıl yorumlanmalı?

İranlı ressam Ali Akbar Beigi'nin yaptığı tablolar, gerçekten de oldukça şaşırtıcı. Çünkü her bir resim adeta fotoğraf gibi. Bu yüzden de çok fazla ilgi çekiyor. Peki Ali Akbar Beigi'nin yaptığı tablolar nasıl yorumlanmalı? Gelin Molatik olalım...

Deniz İhsan Taşdelen
Deniz İhsan Taşdelen

Beigi'nin yarattığı eserler, gerçeğe aşırı benzer...

İranlı sanatçı Ali Akbar Beigi'nin yarattığı eserler, gerçeğe aşırı benzerliğiyle dikkati çekiyor. Öyle ki sanatçının çizdiği bir insan gözü resminin gerçeğe yakınlığı, çok şaşırtıcı. Fakat sanat eserlerinin değerini, gerçeklik üzerinden mi tariflemek gerekiyor, açıkçası burası beni biraz düşündürdü.

'Gerçeğe ne kadar yakın, sanatsal değer o kadar yüksek'

Ali Akbar Beigi’nin resim türü zaten hiperrealizm. (Mutlak gerçeklik) ve portreler, figüratif sanat, natürmort, manzaralar, şehir manzaraları ve anlatı sahneleri arasında değişen birçok konuda çalışıyor. Zaten bir ressama neyi nasıl çizeceğini söylemek benim haddim değil. Üzerinde durmak istediğim nokta, o resimlere bakarak sanatsal bir çıkarımda bulunan insanlar ve ‘gerçeğe ne kadar yakın, sanatsal değer o kadar yüksek’ algısı.

Yüzeysel tartışmanın ötesine geçmemiz gerekiyor

Günümüzde herkes, bir konu hakkında istediği gibi yorum yapabiliyor. Fakat sanat, sanat eserleri ve sanatçılar hakkında konuşmak asgari bir dikkat ister. Özellikle Ali Akbar Beigi gibi ressamların eserleri hakkında konuşuyorsak dilimize daha da dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü söylediğimiz bir söz, yanlış bir algı yaratabilir ve bu da sanat eserinde görmemiz gereken şeyin üstünü kapatarak daha yüzeysel yorumların arasında sıkışıp kalmamıza neden olur. Öyle ki sanatın, sanatçının gerçekliği değildir bizi ilgilendiren, sanat eserinin kendisidir. Yüzeysel tartışmanın ötesine geçmemiz gerekiyor. Mesele Ali Akbar Beigi’nin yaptığı tabloların ne kadar gerçekçi olduğu değil çünkü, mesele sanatın bu gerçeklikle nasıl bir ilişki kurduğu.

twitter.com/deniz_tasdelen
instagram.com/deniz.i.tasdelen
deniz.tasdelen@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler