Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘The Crown’ın da etkisiyle artık İngiltere Kraliyet Ailesi hakkında daha çok şey biliyoruz ya da en azından bildiğimizi sanıyoruz.
Gerçi Kraliyet Ailesi üyeleri de verdikleri röportajlarla çoğu zaman dizide geçenleri onaylıyor.
69 yıldır tahtta olan Kraliçe Elizabeth, 73 yıllık eşi Prens Philip’e Kovid-19 şartlarına uygun bir cenaze töreniyle bugün veda edecek. Görüyoruz, 69 yıldır tahtta olan bir prens de olsanız, pandemide herkes için durum ve şartlar aynı. Prens Philip, naaşının taşınacağı Land Rover’ı bile önceden kendisi tasarlamış, aslında cenazenin tüm detaylarını da düşünmüş ama tabii Kovid-19’u öngörmek mümkün değildi. Sadece hayat arkadaşıyla vedalaşmak değil, aynı zamanda cenazeyi planlamak da Kraliçe Elizabeth’in zor görevlerinden biri. En başta 800 kişilik cenaze davetli listesini 30’a indirmek zorunda kaldı.
Cenazeye saygıdan, torunları, kavgalı iki kardeş Prens William ve Prens Harry’nin cenaze kortejinde yan yana yürümemesi kararını aldı, aralarında kuzenleri Peter Phillips olacak. Naaş kiliseye getirildiğinde ise içeri ikili sıralar halinde girildiği için Prens William, Prens Harry’den bir sıra önde içeri girecek.

Haberin Devamı

Üniforma kararı

Kraliçe Elizabeth, bir zor kararı da cenazede giyilecek üniformalar konusunda vermek zorunda kaldı. Askeri üniformalar giyilmesi gerekirken Kraliyet Ailesi’ndeki görevlerinden ayrılan Prens Harry’nin tek sivil kıyafetli olmaması ve karıştığı skandallar nedeniyle birçok görevi elinden alınan Prens Andrew’un istediği rütbeyi alamaması nedeniyle tüm katılanların sivil giyinmesi kararını verdi.
Böylece erkekler paltolarının üstüne askeri madalyalarını takabilecek, kadınlar ise günlük elbiseler giyecek. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın bile davetli olmadığı cenazede aileden de davetli olmayanlar var.
Bakınız, Prenses Eugenie ve Beatrice’in annesi York Düşesi Sarah Ferguson gibi. Prens Philip’in Sarah Ferguson’la arasının hiçbir zaman iyi olmadığı, Prenses Diana’yı ise çok sevdiği biliniyor. Prenses Eugenie’in eşi Jack Brooksbank ve Prenses Beatrice’in eşi Edoarda Mapelli Mozzi ise aileye son katılanlardan olsa da cenazeye gidecek. Prenses Margaret’in oğlu Earl of Snowdon ve kızı Lady Sarah Chotto da eşiyle birlikte cenazede bulunacak.
Kraliçenin üç kuzeni de cenazede olacak ama eşleri sınırlı yer nedeniyle davetli değil.
Ayrıca altı aylık hamile olan Sussex Düşesi Meghan’ın gebeliği nedeniyle mi, yoksa Oprah Winfrey röportajı nedeniyle Kraliyet Ailesi’nden ve Birleşik Krallık kamuoyundan aldığı tepkilerden dolayı mı katılamadığı ise hiçbir zaman bilinmeyecek.

Haberin Devamı

Yas ne kadar sürecek?

Kraliçe Elizabeth ve Prens Philip’in 10 yaş ve altında tam 10 torunu var ama henüz yaşları çok küçük olduğu için torunların hiçbiri cenazeye katılmayacak.
Prens Philip’in yakın arkadaşlarından Mountbatten Kontesi Penelope Knatchbull ise yakın aile dışından katılacak tek isim.
Gerçi kendisi de Philip’in çok sevdiği amcası I. Earl Mountbatten’in torununun eşi.
Ayrıca Prens Philip’in o zaman prenses olan Elizabeth’le evlendiği düğüne II. Dünya Savaşı sonrası Almanlara karşı tutum nedeniyle davet edilmemiş olan üç Alman akrabası da cenazeye katılacak. Kraliyet’in ilan ettiği yas 22 Nisan’da Kraliçe Elizabeth’in 95’inci doğum günününden bir gün sonra sona erecek ve Kraliçe Elizabeth görevlerine hemen sonrasında başlayacak.
Prens Philip’in cenazesinde bile ailedeki anlaşmazlıklar ve skandallar öne çıkarken alınan en önemli yeni karar ise Kraliçe’ye artık her görevde ve etkinlikte Kraliyet Ailesi üst düzey üyelerinden birinin eşlik edecek olması.