Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

Tam masanın başına oturmuş, “Bu yıl da seyyahlar olarak gezmeye hasret kaldık, bari aleme hasret kalmayalım, çevrim içi de olsa diyardan diyara dünyanın en iyi rehberleriyle gezelim” diye yazmaya başlamıştım ki, bilekten başlayan bir titreme sardı elimi... Tam ne oluyor diye paniklemeye başlıyordum ki, oğlum Ege’nin hediyesi saatin, gelen her iletide çılgın gibi titrediğini hatırladım.
Birkaç gündür teknolojiyle hiç olmadığım kadar yakın bir ilişki içindeyim. Stresimden adımlarıma, arayanımdan yazanıma, oturmama kalkmama, kısaca her konuya el koyma çabasında, kolumdaki bu şeytan işi çember. Öyle bir hale geldi ki konu, kendimi saatle kavga ederken buluyorum arada sırada. Gerçi ben bizim Zarife Hanım’la da atışıyorum ama o başka bir yazının konusu. “Zarife Hanım kim?” derseniz, bizim evin dört patili ağır ablası, kar beyazı bir Van kedisi.
Titremenin nedeninin kolumdaki saat olduğunu anlamanın rahatlığı içinde açtım bilgisayarımı. Gelen iletiyi okumaya başlar başlamaz da yüzümü bir tebessüm kapladı.

Haberin Devamı

Turizmciler aşı programına dahil

Gelen ileti Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın bilgilendirme yazısıydı ve özetle turizm sezonunun açılmasını takiben, ülkemizdeki turizm hizmetlerinin yıl boyunca kesintisiz bir şekilde açık kalmasını sağlamak amacıyla, güvenli turizm sertifikalı ve açık olmak şartıyla belgeli konaklama tesisleri, bakanlık belgeli yeme-içme tesisleri, turizm taşıma belgeli araçların şoförleriyle seyahat acenteleri ve profesyonel turist rehberlerinin aşı programına alınması konusunda bakanlıkça çalışmalara başlandığını bildiriyordu. Aşılama öncelikli olarak açık olan tesislerde görev yapan personelden başlayacak ve sonrasında açılış tarihi esas alınarak diğer tesisler de de kademeli olarak devam edecekmiş.

MICE sektöründekiler zor durumda 

‘Toplantılar, Teşvik etkinlikleri, Konferanslar ve Fuarlar’ kelimelerinin İngilizce karşılıklarının baş harfleriyle tanımlanan MICE sektörü, çok zor yetişen, yüksek donanımlı çalışanlarını kaybetmemek ve pazar tekrar hareketlendiğinde, pandemi öncesi rakiplerinin açık ara önünde olan Türkiye’nin, katma değeri yüksek bu pazarda kaldığı yerden devam edebilmesini sağlamak adına, kriz başladığından bu yana çözüm ve destek arayışı içindeydi.
Üyesi olduğum SITE Türkiye’nin de içinde bulunduğu 17 dernek ve bir platformdan oluşan sivil inisiyatif grubu da pandemi sürecinin sektördeki olumsuz etkilerinin devam etmesi, hatta giderek ağırlaşması üzerine, tatil amaçlı turizmin yanısıra, 50’den fazla alt sektöre hayat veren MICE sektörünün yaşayabilmesi, dayanabilmesi için elzem olan destek taleplerini gerekli mercilere iletebilmek için çalışmalarını arttırarak sürdürmekteydi.
MICE sektöründeki seyahat acenteleri, KÇÖ‘nün 31 Aralık’a kadar uzatılması, SGK, KDV, muhtasar gibi ödemelerin bir yıl faizsiz ertelenmesi, sektör çalışanlarının aşılanma takviminde öne alınması gibi isteklerini, Cumhurbaşkanlığı makamı başta olmak üzere tüm ilgili kurumlara iletmekteydiler.
Dolayısıyla bu isteklerinin birinin üzerini artık çizebilirler. Darısı diğerlerinin başına diyelim.

BU YIL TURİZMİN YILDIZI 65 YAŞ VE ÜZERİ OLABİLİR

Haberin Devamı

Türk turizminin umudu 65 yaş üzeri

Haberin Devamı

Malum 65 yaş üzeri vatandaşlarımız uzun süredir gezmeye dolaşmaya hasretti. Ama aşılama takviminde bu kez avantaj onlardan yana. İlk aşılananlardan oldular. Şimdi turizmcilerin de aşılanma takvimine alınmasıyla korkusuzca gezmelerinin, evde kaldıkları günlerin acısını çıkarmalarının önünde hiçbir engel kalmıyor. Misafirler, turu alacakları acentenin ve kalacakları otelin çalışanları, onlara eşlik edecek rehberler ve şoförler aşılı olunca, turlar güven içinde yapılabilir hale gelmiş olacak. Özetle, bu yaz dezavantajlı olacakların, 65 yaş altı olacağı kesin gibi...
Bence seyahat acenteleri eldeki bu yeni bilgiler ışığında, 65 yaş üzerinin beklenti ve fiziksel özelliklerine uygun programlar hazırlayıp, acilen tanıtıma başlamalılar. 65 yaş ve üzeri pazarı bu yaz için gelecek vadetmekte.
Benden söylemesi...