Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

Perşembe sabahı yine İzmir’deydim. Malum, Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı pandemi sonrası bu yıl ilk kez kapılarını açtı ve 2-4 Aralık tarihleri arasında yerli ve yabancı misafirlerini ağırladı. Kaçırmak olmazdı.

Yurdumun dört bir yanındaki tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerin keşfedilmesini sağlayan fuara bu yıl bir OutdoorKamp, Karavan, Outdoor ve Ekipmanları Fuarı eşlik etmekte. Görülen o ki pandemiyle değişen tatil ve gezi trendleri dikkate alınmış, güzel de olmuş.

DEĞİŞEN TRENDLER DİKKATE ALINMIŞ

ITT-Travel Turkey Izmir

Fuar süresince Türkiye ve dünya turizmine ışık tutacak pek çok söyleşi vardı. ‘Sağlık Turizmi Politikaları’, ‘Türleri ve Seyahat Acentelerinin Rolü’, ‘Yeni Nesil Dizi ve Filmlerin Turizme Etkisi’, ‘Gastronomi Turizminin Gelişimi’, ‘Nereden Nereye Gidiyor?’, I’nfluencer Marketing’in Turizm Destinasyonlarına ve Ürünlerine Etkisi’, ‘Bisiklet Turizminin Turizm Ekonomisine Katkısı’, ‘Geleceğin Acentesi Olmak’, ‘Küresel Trendler ve Türk Turizmi için Fırsatlar’, ‘Turizm Sektöründe Dijital Medyanın ve KVKK’nın Önemi’, ‘Yeni Nesil Misafir İlişkileri ve CRM Çözümler’ aklımda kalan konu başlıklarıydı.

Haberin Devamı

İlk iki günü profesyonel ziyaretçiye açık olan fuar bugün ise halka da açık.

TÜRSAB Başkanı’na 2022’yi sordum

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya’ya yurdum insanı adına 2022 sezonu tavsiyelerini sordum.

Bağlıkaya, Türk halkının tatil söz konusu olduğunda üç grupta toplanabileceğini söyledi. Bunlardan her şey dahil sistemi tercih eden, genelde çocuklu ilk grubun seçiminin ağırlıklı olarak Antalya ve çevresi olduğu; ikinci grubun Bodrum, Çeşme ve Alaçatı gibi bölgeleri, son grubun ise kültür turlarını tercih ettiğini söyledikten sonra, “2022’de özellikle ‘Kültür Turları’ öne çıkacak” dedi.

Filmler, diziler, gezi programları ve artan iletişim ile birlikte Kültür Turları’na talebin de arttığını, pandemi döneminde dahi Kültür Turları’nın artan bir satış grafiği gösterdiğini ekledi.

Bodrum, Çeşme ve Alaçatı’nın müşteri kitlesinin bu yıl da pek değişkenlik göstermeyeceğini, ancak her şey dahil tesisleri, dolayısı ile Antalya ve çevresini düşünenlerin erken rezervasyon fırsatını kaçırmamasını gerektiğini söyleyen Firuz Bağlıkaya, bu bölgedeki tesislerde, yükselen döviz kurlarının da etkisi ile yabancı müşteri oranın artacağını, pandemi sebebiyle zor aylar geçiren tesislerin de yabancı pazarlara ağırlık vermesini beklediğini belirterek, geçtiğimiz hafta “Erken değil tam zamanı” diyerek başlattıkları kampanyanın aralık sonunda biteceğini ve ocak ayı itibarı ile tesislerin yeni fiyatları açıklayacağını ekledi.

Haberin Devamı

DEĞİŞEN TRENDLER DİKKATE ALINMIŞ

Outdoor Fuarı maceraseverleri bekliyor

Diğer fuar, yani TTI Outdoor ise yarına kadar devam edecek ve birbirinden farklı aktiviteler ziyaretçileri beklemekte. Fuar içinde yer alan ‘Hub Meetings’te ‘Kamp-Karavan Söyleşileri: Üreticiler Konuşuyor, Üreticiler Dinliyor’, ‘Bir Turizm Ürünü ve Yatırımı Olarak Karavan ve Tiny House’, ‘Bisiklet’, ‘Pandemi Döneminde Kamp Organizasyonları’, ‘Türkiye Amatör Yelken Sporu’ konulu söyleşiler var.

5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü

Yarın UNESCO’nun Türk kahvesini ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası’ olarak tanımladığı gün olan 5 Aralık. Önümüzdeki hafta, bugünün ‘Dünya Türk Kahvesi Günü’ olarak tanınması için çalışmalar yapan Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı ile Türk kahvesini konuşacağız.

Haberin Devamı

Turizm dünyasının beklenmedik kaybı

Prof. Dr. İrfan Arıkan, hem İstanbul Erkek Lisesi’nden hem de Boğaziçi Üniversitesi’nden sevdiğim bir ağabeyimdi.

Geçtiğimiz hafta aramızdan ayrıldığında 68 yaşındaydı.

‘Profesyonel Turist Rehberi’ olarak tanıştığı turizme gönül veren ve Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği sonrası akademik kariyerine turizm alanında devam eden İrfan Ağabey, 2000 yılında doçent, 2005 yılında ise profesör unvanlarını almış, hocalık yaptığı Boğaziçi Üniversitesi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi ve Avusturya’daki IMC-FH Üniversitesi’nde bugün her bir, başarılı turizmci olan yüzlerce öğrenci yetiştirmiş, sayısız makale ve kitaba imza atmıştı.

İrfan Ağabey’e Allah’tan rahmet, kederli ailesine baş sağlığı dilerim.

Mekanı cennet olsun...