Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

Bilinmeyen bir kavram tarım turizmi... Bırakın sokaktaki insanı, turizme yıllarını vermiş meslektaşların dahi büyük bir kısmı bilgi sahibi değil böyle bir turizm şeklinin varlığından. Nasıl bir şeydir bu tarım turizmi, kapsamı, faydaları nelerdir diye araştırırken, yardım, bilgi ve notlarını benimle paylaşan eski dost, İstanbul Erkek Lisesi’nden ağabeyim, Faik Bayramoğlu’ndan geldi.

Tanımı nedir?

“Kelime anlamı olarak tarım; bitki ve hayvan yetiştirme, bitkisel ve hayvansal ürün elde etme, bu ürünlerin nitelik ve niceliklerini iyileştirme, bunları saklama, işleme, değerlendirme ve pazarlama bilimi ve sanatıdır” dedi Faik Ağabey ve arkasından ekledi: “Tarım ve hayvancılık tabiri tamamen yanlış; tarım kavram olarak zaten hayvancılığı da içinde barındırmakta.”

Haberin Devamı

Anavatanı Anadolu

Ülkem öyle zengin ki, anlatınca yabancıları inandırmakta zorluk çekiyoruz. Yaklaşık 12 bin yıl önce, Fırat ve Dicle nehirleri arasında kalan bölgede, insanlık avcı-toplayıcı bir yaşam tarzından, yerleşik hayata, çiftçi-üretici düzene geçtiği ve çiftçiliğin Anadolu’dan batıya yayıldığı, yani Anadolu’nun tarımın ve tarım toplumlarının ana yurdu olduğu bugün kabul gören bir görüş. Hacılar, Çatalhöyük, Can Hasan, Çayönü, Aşıklı, Nevali Çörü, Cafer Höyük ve Hallan Çemi kazıları aklıma bu konuda ilk gelen yerler. MÖ 7-6 yüzyıla tarihlenen Bursa, Aktopraklık Höyük bir başka
önemli nokta, burada bulunanlar arasında tahıl öğütmeye yarayan aletler, taş gereçler var.

Dünya ve Türkiye

Bugün dünyada 55 üründe ilk 10 üretici arasındaymışız. Mesela fındık, kayısı, incir, kiraz, ayva ve haşhaşta dünya birincisi; karpuz, kavun, pırasa, balda ikinci; mercimek, elma, salatalık, yeşil biber, yeşil fasulye, kestane, Antep fıstığı ve çilekte ise üçüncüymüşüz.

Unutmadan yazayım; buğday, arpa, mercimek, nohut, soğan, sarımsak, havuç, zeytin, üzüm, incir, fındık, Antep fıstığı, ceviz, badem, elma, armut, ayva, nar, erik, kiraz ve vişnenin ana vatanı olarak Anadolu kabul edilmekte.

Agriturizm konusu

‘Agriculture’, tarım, ziraat, çiftçilik anlamına gelmekte. Kısaca agrar, agro, agri, ag kelimelerini duyduğunuzda aklınıza tarım gelsin. Ekoturizm, köy turizmi, çiftlik turizmi, agroturizm gibi isimlerle de adlandırılan tarım turizmi, son yıllarda kırsal turizmin bir alt kolu olarak ortaya çıkan alternatif turizm türlerinden biri...

Haberin Devamı

Tarım turizmi denince akla;

Faal bir çiftlikte ziyaretçi çekmek için yapılan her türlü etkinlik,

Bir çiftliğin içinde, arazi sahibinin ikamet ettiği konutun ev sahipliği yaptığı, ziyaretçilerin mülk üzerinde tarımsal ya da tamamlayıcı faaliyetlerde bulunabildikleri bir kırsal turizm türü,

Faal bir tarım ortamı ile ticari turizmi birleştiren kırsal işletmeler,

Tarımsal çevre, tarımsal ürünler ya da tarımsal konaklama ile doğrudan bağlantılı turizm ürünleri,

Tarımsal girişimci ve onun aile fertleri tarafından, tarımsal faaliyetlere ve tamamlayıcı unsurlara bağlı kalınarak gerçekleştirilen misafirperverlik etkinlikleri gelmekte genelde.

Pozitif ayrımcı

Tarım turizmini her mevsim, yurdumun her köşesinde yapmak, farklı turizm türleri ile birleştirmek mümkün. Aynı zamanda doğal yaşamı, çevreyi, kültürü korumakta, sürdürülebilir, bölgesel kalkınmaya yardımcı, ağırlıklı olarak kadınlar çalıştığı için de pozitif ayrımcı.

Haberin Devamı

Bunlara ek olarak, tarım turizmin yaygınlaşması, katılımcıları tarımsal üretim ve ürünler konusunda bilinçlendirmeye, çiftlik turizmi gibi uygulamalarla tarımda ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünün karşılanmasına, farklı kültür gruplarının bir araya gelmesi toplumsal birlikteliğin oluşmasına, gelir getirmesi nedeniyle kentlere düzensiz göçü engellemeye, sosyal yaşamının gelişmesine, refahın artmasına, ülkemizin kadim kültürlerinin sürdürülebilirliğine yardımcı olmakta...

Unutmadan ekleyelim, açık havada, ufak gruplar halinde yapılıyor olması ve diğer tur programlarına göre daha düşük maliyeti nedeniyle, pandemi dönemi ve sonrasında seyahat acenteleri için satılması kolay bir ürün olarak öne çıkmakta.

Konu ile ilgili daha detaylı bilgi için: www.agritoursturkey.com