Emre Kara

Emre Kara

emrekarayazar@gmail.com

Tüm Yazıları

Sezen Aksu'nun sahnelere vedasını yaptığı Amsterdam konserinde Hande Yener de vardı. Hatta Hande, Sezen Aksu'nun fotoğrafının olduğu bir tişört giyip gelmişti.

O konserde Sezen Hanım tarafından sahneye de davet edilip "Bu kız da benim öğrencilerden, fazla bilinmese de" demiş ve "Sen sadece sahnede dur ve güzel şarkılar söyle. Çünkü şarkı söylediğin zaman söylemiyorsun, öttürüyorsun" diye de eklemişti. Aslında sürekli bir tarz değişikliğinde olan Hande'ye atıfta bulunmuştu. Üzerine de Hande, Sezen Aksu'nun klasiklerinden 'Yeter'i öyle bir söylemişti ki, seyirci de her kıta arasında alkışlarıyla desteklemişti.

Haberin Devamı

Hande'nin kendini keşfetme süreci bitmedi
Hande'nin kafasını onu uzun yıllardır takip eden bir dinleyicisi olarak iyi anlıyorum. Ona göre Sezen Aksu'nun dedikleri doğruydu ama zamanı vardı. Çünkü Hande Yener keşif dönemini henüz bitirmemişti. Daha yapacakları vardı. O konserden bugüne beş yıl daha geçti. Hande üzerine üç albüm daha yaptı ve seneye bir sonraki geliyor. Araya da birçok single (tekli) sığdırdı. Çıkardığı her şarkının birbirinden alakasız olması dinleyicinin kulağında karmaşa yaratsa da unutulmaması gereken bir şey vardı; Z kuşağı arkadan geliyordu ve Hande'nin kraliçelikten divalık koltuğuna geçmesi için o kitleyi de yakalaması gerekiyordu.

Hande'nin asıl kitlesi Y kuşağı
Gençler de Hande'yi seviyor. Ama şu an trendler Z kuşağını, bizim zamanımızdaki pop müzikle yakalamak için yeterli değil. İki sene önce kustururcasına rap dinlenirken, bu sene rap bir şarkı hit olmadı. Yani zamanın ruhunun değişme hızı, bizim beynimizin çalışma hızından daha fazla.

21'nci yılın içerisinde Hande'yi daha farklı gözlemliyorum; tam da 2016'daki o konserinde Sezen Aksu'nun söylediği gibi. Daha güzel şarkılar seçiyor, sahneyi bireysel olarak daha çok dolduruyor. Repertuvarına 'Firuze', 'Ya Sonra', 'Gidenlerden' gibi esaslı coverlar da ekleyerek sesinin tamamen ön plana çıktığı konserler veriyor. Fakat yüce gönüllülüğünü biraz köşeye koyup daha çok şarkı yazarı ve besteciyle yeniden çalışmasını isterim. 'Hepsi Hit Vol1' albümünün bu kadar güzel olmasının nedenlerinden biri, çok sesli bir koro gibi ekip çalışmasının ürünü olmasıydı.

Haberin Devamı

Bu yıl vokal performansı ilk yıllarından çok daha iyi
Bu seneki Hande Yener vokal performansı, sürekli kulakların aradığı Hande Yener kariyerinin ilk yıllarından bile daha iyi. Sebebi; ilk yıllarında şarkı söylerken kulaklarda -biraz Sezen, biraz Ajda- tınısı bırakmasaydı. (Bu etkiden çok geçmeden kurtulmuştu. Kariyerinin özellikle ikinci yarısında yorumculuğu tamamen kendine haslaşmıştı.)

Önceki 20 yıldan gelen deneyimin filtrelenmesi kıyafet, saç ve makyaj tarzına da yansıdı sanki. Ne çok olgun, ne çok genç. 'Carpe Diem' albümünden beri stilinde ciddi bir toparlanma var. Elektronik müzik yaptığı dönemde de tarzıyla çok konuşturmuştu, şimdi de giyim tarzı ön planda. Yoksa sürekli Instagram'ın magazin sayfalarında tarz anketlerinde yer verilir mi? Saçlarından biraz sıkılmıştım. Yıllardır siyahtı. Nihayet o da çok güzel bir renk ve kesimle tazelendi.

Haberin Devamı

Kanseri yendikten sonra hayata ve insanlara daha aşkla sarılan bir Hande Yener var
Bir de hastalık sürecindeyken hiç dillendirmese bile kanser atlattı Hande. Hastalığı atlattıktan sonra hayata daha sıkı sarılan ve maneviyatı çok daha güçlü bir kadın var artık karşımızda.

Bütün bunları nereden anladım biliyor musunuz? Geçtiğimiz pazar akşamı Hande'nin Serdar Ortaç'la ortak konser verdiği Kuruçeşme Açıkhava sahnesindeki performansından. Bugüne kadar onlarca konserini izledim, seyircisine hep saygılı olan Hande'nin iletişimini en üst düzeyde gördüm. Oradaki binlerce kişiyle tek tek göz göze geldiğine eminim. Yoksa en arka tribünlerde bile insanlar hiç oturmadan eğlenir mi?

Dans performanslarının sadeleştirildiği, hiç bitmesin istediğim belki de Hande'nin en iyi konseriydi. Yapımcı Polat Yağcı ve oradaki izleyici de aynı fikirde olacak ki, yoğun istek üzerine Hande, üçüncü kez aynı mekanda sahneye çıkacak. 12 Ekim'de tekrar solo vereceği konseri izlemek için çakışan yurt dışı seyahatimin tarihini bile değiştirdim. Bazen ne kadar profesyonel olursanız olun, enerjinizin de zirve yaptığı zamanlar olur hayatınızda. Hande bu yıl onu yaşıyor ve yaşatıyor.