SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR
You are already subscribed to notifications.

AĞIRLAMADA NASIL FARKLILAŞILIR?

.

ABONE OL
Milliyet Haber

İlki olmasına rağmen ‘geleneksel’ bir hisle gerçekleşti Turizm ve Gastronomi zirvesi F Summit Antalya... Pandemi nedeniyle uzun zamandır bir araya gelemeyen sektör tam katılımla Antalya EXPO’da buluşurken, ‘Ağrılamada farklılaşma’ gibi harika bir başlık seçilmişti. Benim katıldığım panelde Doğa Çiftçi, Kenan Demirel, İsmail Gürsoy ve Rafet İnce gibi değerli şeflerle, yerel ürünlerle tasarlanan standart menüleri konuştuk. İster istemez konu iklim kriziyle birlikte gelmesi muhtemel tedarik krizine ve israfa geldi. Binlerce kişilik kapasitede oteller ve büyük restoranlar gıda israfı konusunda inanılmaz özverili. Ama hepsinin dile getirdiği gibi; tarlada başlayan israf ne olacak?

Tarladaki israf

Tarlasındaki ürünlerin fiyatı işçilerinin bile maaşını karşılamadığı için sokaklara döken çiftçi bunu ‘arz talep’ eğrisine göre yapmıyor. Bunu sürdüremediğinde de arsasını inşaat firmalarının projelerine hazır hale getiriyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mutfaklar Koordinatörü Doğa Çiftçi’nin söylediği gibi, “Artık bir tarım ülkesi olduğumuz da pek söylenemez. Umarım mutfaktaki israfa gelmeden tarladaki üretimi korumayı cazip hale getiririz.”

Gustolu personel

Oturumlarda en dikkatimi çeken konuşmalardan biri de Develi’nin patronu Nuri Develi’ninkiydi. Kendi personelini başka restoranları deneyimlemesi için teşvik ediyor, hatta buna özel bütçe de hazırlıyormuş. Babasının kurduğu harika bir markayı çok farklı yerlere getirdi Nuri. Kebapçılığı belki de konsept halinde nitelikli bir akşam yemeği restoranına dönüştüren ilk örneklerden birini oluşturdu Nişantaşı şubesinde. Personelinin de eğitimini bu şekilde tamamlaması harika. 

 GİYİNMEYİ UNUTTUK

Uzun yasaklardan sonra mekanlar kademeli olarak açıldı. Tabii mekanlar açıldı ama biz mekanlara gitme pratiğimizi ne kadar koruduk dersiniz? Moda dünyası bile bu değişimden etkilenip, eşofman ve bol kesim tişörtleri vitrinlerde en önlere yerleştirmeye başladı. Peki şık restoranlara ve akşam davetlerine bu şekilde gitmek ne kadar doğru? Mekanlar bu dönem pandemi rahatlığını eşofmanlarıyla, şortlarıyla mekanlara taşıma ısrarındaki müşterileriyle uğraşıyor. Davet verenler ise ‘smart casual’ koduyla aslında, “Lütfen şortla, eşofmanla gelmeyiniz” demek istiyorlar. Rahatına düşkünsen evinden çıkma, sevdiğin yemeği de eve söyle! Eskiden eleştirirdik ama kapıda müşteri seçilen duruma mecburi bir dönüş görünüyor...

MÜKEMMELİK ÖDÜLÜ

Turizmde bir haber de yurt dışından! Ünlü İngiliz otel zinciri Mondrian’ın Orta Doğu’daki açtığı ilk otelin mimari uygulamasını yapan Banu Altay, Avrupa’nın en prestijli mimarlık ödüllerinden German Design Award’da derece aldı. Irak’ta tasarladığı Majia Mansion isimli neo-klasik villa projesi, mimaride mükemmellik ödülüne layık görüldü.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. ÖVGÜLERİN DE ÖTESİNDE!
  2. MUTFAKTA ‘SOSYAL’ ORTAKLIK
  3. SOFRALARA ‘CHALAYAN’ DOKUNUŞU
  4. Mitolojik sanat rüzgarı
  5. PANDEMİ VE RESTORANCILIK
  6. YARDIM İÇİN AKSİYONDALAR!
  7. İNSANOĞLUNUN BENCİLLİĞİ
  8. SONA YAKLAŞIYORUZ
  9. ASPAT’IN GÖLGESİNDE...
  10. GELENEKSELİN YENİ YÜZÜ

© Copyright 2021

Milliyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.