Orkun Bulut

Orkun Bulut

orkunbulut@gmail.com

Tüm Yazıları

Dünyadaki yeni girişimlerin neredeyse yüzde 90’ı teknoloji ve yazılım üzerine... “Biz geri mi kalıyoruz, gençlerimizin eğitimi yeterli mi?” derken, az da olsa iyi girişimlerin ayak sesleri geliyor. Son dönemde bunlar arasında duyduğum belki de en özel projelerden biri BlindLook. Adından da anlaşılacağı gibi görme engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran, sadece Türkiye’de değil dünyada da duyulmaya başlanan bir girişim. Şimdilik yaptıkları en ilham veren ve ses getiren iş ise restoranlarda kimseye bağlı olmadan görme engellilerin ulaşıp, sesli yönlendirmeyle menüyü okuyan EyeMenu.

Haberin Devamı

Girişimin ortağı 20’li yaşların henüz başındaki Sadriye Görece ve Cihat Ersin Aydın. Her şeyin İstanbul’da döndüğü mitini adeta çürüten ikiliden Aydın, Safranbolu Görece’de doğup büyümüş. Cihat Ersin Aydın, 18 yaşında biletleme platformları, organik köpek maması gibi denemeleriye girişim ruhunu ortaya koymuş birey. Sadriye’nin erişebilirlik tutkusunu da BlinLook’a çeviren beyin diyebilirim.

Uygulamaları ‘engelsizleştiren’ Türkler

Sadriye’nin ilham veren öyküsü

Sadriye, kendini görme engellileri özgürleştirmeye adamış, görme engelli bir genç. Başlı başına bir başarı hikayesi, belki de ileride belgeseli yapılacak bir birey. Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın KLYES bursuyla lise için Amerika’ya gidip, orada yabancı dili dahi yokken ayaklarının üzerinden durmayı başarmış. Daha sonra Türkiye’ye dönerek, Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü’ne başladığı gün erişilebilir oy sistemini Türkiye’ye getirmekten, bisikletle görme engellilerin spor yapmasını sağlamaya kadar birçok projede yer aldı. Onların farkına varan ise Anadolu Efes... Henüz çok yeni bir girişimken Anadolu Efes Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş tarafından farkedilen, kendi ekosistemindeki mekanlardaki menüleri ‘görme engelsiz’ hale getirerek, uygulamayı büyüttü.

2020 yılında ise ‘SesOl’ kampanyasına 100 iş ortağını entegre etti. Benim onlarla tesadüfi tanışmamsa Anadolu Efes’in Euroleague şampiyonluğuyla, seyirciyle buluştuğu ilk maçta oldu.

Türkiye’nin en büyük spor salonunun izin verilen kapasitedeki biletlerinin neredeyse bir hafta önce tükenmesi, sosyalliğimizi ne kadar özlediğimizi de ispatladı.  Tabii siz futbol maçlarındaki boşluktan bahsedecekseniz, o ayrı bir yazı konusu(!)

Haberin Devamı

Uygulamaları ‘engelsizleştiren’ Türkler

10’uncu yılını taçlandırıyor

Klasik tabirle ‘bizden biri’ sözünün tam karşılığı Çırağan Palace Kempinski Genel Müdürü Ralph Radtke... Brüksel’li ekspat, Türkiye’deki 10’uncu yılını, Saray tarafında Bellini isimli restoranının açılışıyla kutladı. Uzun yıllar önce birlikte çalıştığı Sicilyalı şef Giovanni Vaccaro’yu konuk şef olarak aldığı açılış yemeğinde birçok güzel haberle de 10’uncu yılını taçlandıracağını söyledi Brükselli Radtke... Mesela Serdar Gülgün ve Mustafa Toner iş birliğinde otel bölümünde oda ve restoranları ‘re-design’ yapıyorlar. Bir de geçtiğimiz yıl açılan Çırağan Palace Shop içerisindeki ürünleri Fatih Karaca’yla yaptığı görüşmenin ardından özel bir sofra koleksiyon ürünleri de tasarlanacakmış.