Reha Arar

Reha Arar

reha.arar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İstanbul Boğazı’nın her iki yakası birbirinden farklı güzelliklere sahiptir. Müdavimleri, sakinleri de birbirinden çok farklıdır. Özellikle sabahları gördüğüm en güzel hareket unuttuğumuz, tanımadığımız, aşina olmadığımız yüzlerin birbirine “Günaydın”, ileri yaşta ise “Sabah şerifleriniz hayır olsun” demesidir. Gönlüm istiyor ki Anadolu Yakası’nda hâlâ mevcut olan sütçü, bakkal, mahalle manavı, hasılı küçük esnaf kepenk kapatmasın. Aslında özellikle Avrupa’nın bu tipteki tarihi bölgelerindeki dükkanları desteklemek için kanunlar bile çıkarttığını da söylemeden geçemeyeceğim.

Haberin Devamı

Kuleliden lezzetli bir başarı hikayesi

Şimdi gelelim bugünkü konuya... 2009’da Taner Acarkaya tarafından kurulan Kuleli Yakamoz Restaurant, uzun yıllardır özellikle müdavimlerine ve turistlere hizmet veriyor. Her gidişimde değişik bayraklar görüyorum masalarda ve mutluluğum artıyor.
Aslında mekanı daha iyi tanımak için işe kahvaltı servis salonundan başlamamız lazım. Kütahya çinisiyle kaplanmış duvarlar, çini objeler, değişik gravür ve armalar kahvaltının güzel çeşitlerini gölgede bırakıyor. Taner Bey ile sohbetimizde özel hobisi olan ve kalitesi, tadı ve de sunumu ile övündüğü açık kahvaltıyı ayrıca övüyor.
Yakamoz’da bol bol kaliteli gerçek peynir yeme şansınız var. Zira aile Karslı ve de peynir imalatı ile iç içe. İkinci ürün Kars balı, ailenin bir kolunun yaşadığı Malatya’dan da kayısı, gün kurusu ve kuru meyve geliyor.

Yemeklere gelince...

Öncelikle oturduğumuz her noktada iştah açıcı bir tablo var; gümüş gerdanlık Boğaziçi... Ve de bu eşsiz tabloya ilaveten başlangıçlarda patlıcan salata, acılı ezme, zeytinyağlı yaprak sarma, havuç tarama, haydari... Mevsiminde semizotu mezesi, bunlar içerisinde belki de en beğendiğim.
Hele bu mevsimde turfanda sayılır.
Ara sıcaklarda kalamar tava karides güveç ve başarılı içli köfte çıkıyor. Ana yemeklere geldiğimzide bana enteresan gelen bir noktayı paylaşmak isterim; Karadeniz’de yıllık anlaşma yaptıkları üç tekneden aldıkları balıkların klasik veya özel metodla pişirilmeleri, dünya mutfağından cafe de Paris, fajita, Türk mutfağından Çökertme kebap ve sac kavurma göze çarpıyor. Özellikle çok sevdiğim Çökertme kebabını denedim, etleri biraz daha jülyen kesilseydi 10 numara olurdu.
Yan masaya giden tuzda minekop ise ihtişamından daha çok puan alıyordu.

Haberin Devamı

Kuleliden lezzetli bir başarı hikayesi

Çalışkan bir ekip

Taner Bey her an her yerde... Bu çalışan ordusunun iki önemli unsuru var ki mutlaka söylemem gerekiyor:
Sivaslı 25 senelik aşçıbaşı Murat Özdemir ve İstanbul Boğazı’nda balık restoranlarında yönetici olarak tanınan müdürü Seyit Yılmaz. Kendine özgü karakteri, giyimi, aksesuarları ve de kartal bakışlı gözleri ile her an her yerde.
Sizler de Kuleli Yakamoz Restaurant’a gittiğinizde benim gibi önce Boğaz havası ile ciğerlerinizi doldurun, sonra manzara ile ruhunuzu dinlendirin ve muhteşem yemeklerle midenizi bayram ettirin.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı’mız kutlu olsun.