Reha Arar

Reha Arar

reha.arar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünya tarihinde önemli bir yeri bulunan İstanbul, 1985 yılı öncesinde maalesef beş yıldızlı oteller konusunda geride kalmıştı. Hilton Oteli’nin açılışı, turizmde bir milat, bir bayram gibiydi. Onu arkasından birkaç otel daha takip etti. 85 sonrası dönemde rahmetli Özal-Dalan ikilisinin bu konuya gösterdikleri hassasiyet birçok yeni tesisin yaratılmasına öncü oldu. İşte Ritz-Carlton Oteli bunlardan biriydi. Değerli okul arkadaşım Mustafa Süzer’in geniş vizyonu bu otele de birçok yeniliği beraberinde getirdi.

Haberin Devamı

Markanın kuruluşu

Son olarak da geçtiğimiz yıl dünyada yiyecek-içecek anlamında önemli bir marka olan Nobu, 41’inci restoranını da İstanbul Boğazı’na hakim bir noktada açtı. Terası ve barı ile fine-dining salonuyla şık bir kompleks. Bugüne kadar dünyada gördüğüm 3-5 tanesinden en yayılmışı ve manzarası en güzeli diyebilirim.
Aslında Nobu’nun mazisi çok eski değil. Kurucusu Tokyo doğumlu Nobu Matsihusa, 24 yaşında Peru’da bir ortaklıkla açar ilk restoranı, fakat umduğunu bulamayınca Alaska’ya taşınır ve tek başına açtığı mekan, iki hafta sonra bir gece yarısı yanar. Canını zor kurtaran ünlü şefimiz, rotasını Los Angeles’a çevirip 10 yıl çeşitli suşi restoranlarında çalışır. 1987’de şehrin Batı kesiminde Matsuhisa’yı açar ve şansı yaver gidip Hollywood yıldızlarının dikkatini çeker. Kısa bir süre sonra müdavimlerinden ünlü aktör Robert De Niro ortaklık teklifi yapar ve New York’ta birlikte yola çıkarlar.
Orada sistemin lokomotifi olacak ünlü restoranı açar. Kurtlar sofrasında o kadar başarılı olur ki arka arkaya açılan restoranlar, kurumsal kimliği de beraberinde getirir.

Şimdilerde mutfak yapısının başında Nobu Kurumsal Şefi Herve Courtot. İstanbul Nobu’nun menüsü için çok ciddi bir zaman harcamış ve bu güzel şehrimizin birçok özelliğini de küçük dokunuşlarla menüye koymuş. Pek de hoş olmuş. Ayrıca servis elemanları zarif bir şekilde bu duruma vurgu yapıp, bizleri bilgilendiriyor.

Uzak Doğu lezzetlerinin yıldızlı temsilcisi: Nobu

Şefler dünyalı

Enteresan bir husus da dünyadaki bütün restoranların şefleri, dünyanın muhtelif şehirlerinden... İstanbul’un genç şefi Joshua Treacy, Avustralya’nın Perth şehrinden. Anavatanında okul bitince ilk deneyimi burada yaşayıp, orada kendini geliştirip, Miami ve Dubai’de çalışıp, İstanbul’da açılan Nobu’nun aşçılarının lideri olmuş. Kendisiyle keyifli bir sohbet ettik, samimiyeti, nezaketi ve güleryüzünün yanında işine verdiği önem ve dikkati gözümden kaçmadı.

Haberin Devamı

Mekanın felsefesi

Aslında Nobu’da yemek yiyip kalkarken çoğu zaman kendisinizi tam doymamış hissediyorsunuz ama mutlusunuz.  ‘Tekrar ne zaman gelebilirim?’ diye düşünmeye bile başlıyorsunuz. Gözünüze gelince, o doymuş ve çok mutlu...“Japon mutfağı çiğ balıktan oluşur” diyenler bence yanılıyor. Nobu’nun yemeklerinde bu yok; az pişmiş ama pişerken baharat ve sağlıklı sularla dokunuşları yapılmış tabaklar masanıza geliyor.

Gelecek hafta memünün derinliklerine gireceğiz. Zira bu yazıyı kaleme almak için ben ve editörüm Eda Ütük tadımdan sonra dersimize sıkı çalıştık...

Uzak Doğu lezzetlerinin yıldızlı temsilcisi: Nobu

Alzheimer hastaları için anlamlı bir proje

Eyüp Sabri Tuncer, Türkiye Alzheimer Derneği ile Alzheimer hastaları ve yakınları için ‘Hatıraları Tazeler’ sosyal sorumluluk projesine başladı. Proje hem kokularla hatıralarımızı tazelemeyi hem de Alzheimer hastalığına dikkat çekecek. Bu kapsamda, eyupsabrituncer.com’da satılan ‘Hatıralar Kolonyası’ ürünlerinden elde edilen gelirle Gündüz Yaşam Evleri’ne katkı sağlanacak.