Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Singapur’a 1990’lı yıllardan beri defalarca gittim. Tam bir barış, huzur ülkesi olan Singapur’da kavga yok... Bu düzenin korunması için kurallara uyuluyor. Oldukça zengin bir ülke, Uzak Doğu’nun liman kenti adeta... Bütün dünya orada... Dolayısıyla pek çok ikonik yemek “Asya’nın Kavşağı” denilen Singapur’da insanların kaynaşmasıyla ortaya çıkmış, bunun sonucunda çok çeşit ama ayırt edilmesi kolay Singapur’a özgü bir yemek kültürü doğmuş. Singapur Büyükelçisi Jonathan Tow, 11 saat uçak yolculuğu ile ulaşılabilen Singapur’u neredeyse Türkiye’ye komşu yaptı. Sevecen, konuksever, enerjik, Türkiye’yi kendi ülkesi gibi seven müthiş bir büyükelçi... “Mutfağın tamamı, ulusumuzun zengin, çok kültürlü ve etnik yapılı mirasını gözler önüne sermekte ve pek çok açıdan çeşitlilikten doğan, birliğin en güzel örneğidir” diyor.

Haberin Devamı

Asyanın kavşağı Singapur
Anılarım çok

Sokak satıcıları (hawker) kültürü çok yaygın Singapur’da. Bayılıyorum lezzetlerine. UNESCO ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili’ listesine eklemiş sokak satıcıları kültürünü. 30 yıl önce İskenderunlu dostum merhum Ali Zorlu, İstanbul Corner isimli lokantasında döneri tanıttı Singapur’a. Koyu bir Fenerbahçe taraftarı idi, sık sık İstanbul’a maçlara gelirdi. Çocukları Özgür ve Sezai iyi iş insanları oldular o bölgede... Yıllar önce bir gün Singapur’da arkadaşımın bekar evinde dolapta ne varsa bulunan malzemeyle “nasi goreng” (nasipte ne varsa) yemeği yaparken ölümden döndüm. Terleyen başım davlumbaza deyince kendimi yerde buldum, elektrik çarpmıştı!

Kay’ın yemek kitabı

Geçtiğimiz cumartesi akşamı Singapur Büyükelçisi Jonathan Tow, büyükelçilik rezidansında Kay Redrup’ın ‘Singapur Yemek Tarifleri’ kitabını tanıttı. 11 yaşına kadar Singapur’da kalıp daha sonra Türkiye’ye yerleşen Redrup, Türkçe ve İngilizce tariflerin olduğu 10 yemeği detaylı bir şekilde anlatmış. En iyi 10 yemeği seçmek biraz zor bu denli zengin bir mutfakta gerçekten. Kitabın tanıtımının gerçekleştiği gecede rezidansın bahçesinde güzel bir akşam yemeği yedik. Çin’in Hainan adasından göç eden şeflerin Singapur’da ortaya çıkardığı Hainan usulü tavuklu pilavın en lezzetli yenme şeklini Büyükelçi Tow’dan öğrendik, acı ve zencefil sosunu bandıra bandıra... Yer fıstığı soslu satay, körili puf böreği ve Çin böreği achar denilen turşu ve tatlı acı sosla servis edildi. Dondurmalı Kueh Dadar tatlısı ile final yaptık. Anılarımın tazelendiği gecede Bilkent Üniversitesi’nden Ali Ünal, Ankara Etkinlik’ten Ayşegül Aygün, JW Marriott Otel’in Şefi Taner Özkan gibi yeme içme sektörünün önde gelenleri de davetliler arasındaydı. Zaman tünelinde lezzetli bir yolculuk yaptım Singapur’a.

Haberin Devamı

ZAHTERLİ PALAMUT

Malzemeler:
- 1 kg palamut balığı
- 4 adet defne yaprağı
- 8 adet tane karabiber
- Bir tutam zahter
- ¼ su bardağı zeytinyağı

Yapılışı:
Palamut balıklarını takoz şeklinde kesin. Tane karabiber, defne yaprağı ve zeytinyağı bulunan kabın içinde marine edin. Ardından zahter şerpiştirip ızgarada bir tarafını 4, diğer tarafını 3 dakika pişirin. Afiyet olsun.