SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR
You are already subscribed to notifications.

BALIĞI SEVDİREN TARİFLER

.

ABONE OL
Milliyet Haber

Bunca çabaya, tanıtıma, insan sağlığına yararlarının anlatılmasına, Tarım Bakanlığı ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün uğraşlarına rağmen Türkiye’de kişi başı balık tüketiminde maalesef artış yerine düşüş var. Yıllık kişi başı tüketim 6 kg. seviyelerinde. Denizi olmayan Avusturya’da bile 26 kg.

Ama yorulmak yok! Türkiye’nin protein açığı balıkla kapanabilir. Sadece pazarlama bütçeleri fazla olan ülkelerin balıklarında omega 3 yok. Bizim yerli balıklarımızda da var yüksek oranda: Alabalık, sardalye ve uskumru gibi...

Balığın faydalarını anlatmamaya artık gerek yok. Çünkü iyi bir oyunun son söze ihtiyacı yok, durum ortada. Balığı en çok tüketen Japonya, Singapur, Kore ve Norveç gibi ülkeler her yönden farklılıklar gösteriyor. Zengin, milli geliri yüksek ve teknolojide ileriler.

Balığı sevdirmek için hem televizyon programlarımda hem de bu köşede alternatif, pratik ve hiç alışılagelmemiş tatlar oluşturan yepyeni tarifler veriyorum. Ama öncesinde defalarca deneyip konuklarıma tattırıyorum. Aşağıda vereceğim tarifler hem balığa mesafeli çocuklarınız için hem de biraz eğilimi olup, ilk adımı atamayan yetişkinler için ideal olacaktır.

PARMAK BALIK

Malzemeler:
- 300 gr. levrek
- 4 yemek kaşığı un
- 2 adet yumurta
- 4 yemek kaşığı mısır gevreği
- 2 su bardağı ayçiçek yağı
- Yeterince karabiber ve tuz

Yapılışı: Fileto levrek balığını parmak şeklinde kesin. Tuz ve karabiberle lezzetlendirin. Sırasıyla un, yumurta ve mısır gevreğine bulayın. Kızgın yağda iki dakika pişirin. Afiyet olsun.

ÇERKEZ BALIĞI

Malzemeler:
- 300 gr. haşlanmış balık eti
- 150 gr. bayat ekmek içi
- 30 gr. ceviz
- 1 litre krema
- 3 diş sarımsak
- Yeterince tuz
Sos için:
- 1 su bardağı ayçiçek yağı
- 30 gr. kırmızı toz biber
- 5 gr. tereyağı

Yapılışı: Büyük bir kabın içinde balık eti, ekmek içi, dövülmüş ceviz, ince doğranmış sarımsak, tuz ve kremayı iyice karıştırın. Sosu yapmak için başka bir kapta ayçiçek yağı, tereyağı ve kırmızı toz biberi iyice çırpın. Servis tabağına Çerkez balığını yerleştirip, üzerine sosu döküp servis edin. Afiyet olsun.

BAGETTE BALIK

Malzemeler:
- 250 gr. lagos balığı filetosu
- 1 adet soğan
- 1 adet yeşil biber
- 1 adet domates
- ¼ demet maydanoz
- 6 dilim baget ekmeği
- Bir tutam rendelenmiş kaşar peyniri
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Yeterince pul biber ve tuz

Yapılışı: Soğanı ve sebzeleri ince ince kıyın. Balığı da çok ince dilimleyip bir kabın içerisinde tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Baget ekmeği dilimlerinin üzerine yerleştirip, kaşar peyniri rendesi serpiştirin. Önceden 160 dereceye ayarlanmış fırında 15 dakika pişirin. Afiyet olsun.

BALIK BEYTİ

Malzemeler:
- 200 gr. balık eti
- 1 adet yufka
- 1 su bardağı panko
- 4 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
- 3 diş sarımsak
- Yarım demet taze soğan
- Yarım demet maydanoz
- 1 çay kaşığı kimyon
- Yeterince karabiber ve tuz

Yapılışı: Yufka haricinde tüm malzemeleri derin bir kabın içerisinde yoğurun ve köfte haline getirin. Yufkayı açın içine köfte harcını koyup, rulo şeklinde sarıp dilimleyin. Izgarada çevirerek pişirin. İsteğe göre yoğurt ve domates sos ile servis edin. Afiyet olsun.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. AĞLAR BEYAZ EŞYA OLUYOR
  2. DÜNYA BALIK YILI
  3. JAPONYA’DAN GÜZEL HABERLER
  4. ‘SEASPIRACY’ ÇELİŞKİLERİ
  5. ZEHİRDEN ÇAĞLAYA
  6. TURFAN’DA BALIK
  7. BALIĞI SEVDİREN TARİFLER
  8. YOSUNLAR VE KÖK HÜCRELER
  9. KLASİKLER YAŞAMALI
  10. GASTRONOMİ TURİZMİNİN ÖNEMİ

© Copyright 2021

Milliyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.