SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR
You are already subscribed to notifications.

Cunda'nın Bay Nihat'ı

.

ABONE OL
Milliyet Haber

Son yıllarda zeytinyağı, peynir imalatı ve kalitesiyle ön plana çıkan Ayvalık’ın en önemli özelliği göz ardı ediliyor. Ayvalık ve özellikle Cunda Adası, deniz ürünleri ve balık konusunda Türkiye’nin en
önemli lokasyonlarından birisi. Bana sorarsanız birinci, deniz
ürünlerini koyarım ve bölgenin tanıtılmasını bu şekilde yaparım. Kaz Dağları’nın oksijeni ve suyu deniz ürünlerinin popülasyonunu ve lezzetini oldukça etkilemiş. Türkiye’nin en iyi balık restoranları burada...
İşte bunlardan birisi Bay Nihat. Körfezin serin sularından çıkan taş barbunyası, olta ile yakalanmış kalamarı, ahtapotu, ünlü papalinası ve kendi zeytinliğinden ürettiği zeytinyağı Bay Nihat’ı farklı kılan sadece birkaç özelliği. Zeytinden peynire, yaratıcı mezelere, lakerdaya karidese kadar gerçek bir balık lokantası burası... Neden gerçek diyorum, çünkü son zamanlarda balık restoranları da kebapçı menülerindeki acılı ezme ve fabrikasyon mezelerden ibaret olmaya başladı. Bay Nihat’ta soğuk başlangıçların çoğunluğu deniz ürünü tabanlı. Yani hammaddesi pahalı
ürünler. Müşteriye verdiği değer ve kalitede sürdürülebilirlik müdavim müşteri sayısının yıllardır artmasına neden oluyor. İki hafta önce ziyaret ettiğim Bay Nihat’ta kabak sıyırması, balık pastırması, kalamar, ahtapot, patatesli levrek sarması, kefalaki, sübye, taş barbunyası, papalina yedim.

Cunda’dan dönülmez

Bay Nihat’a uğramadan Cunda’dan dönülmez. Kabuklu deniz ürünlerinde de harikalar yaratıyorlar. Akivades yemenizi mutlaka öneririm. Bay Nihat sürekli dolu bir mekan. Hiçbir başarı tesadüf değildir. Gittiğim akşam Volkan Bekit dışarıda restoranın önünde konuklarını karşılıyordu. Hakan ve Volkan Kardeşler sürekli iş başında. Malzeme seçimini özenle yapıyorlar. Ağustos başında Rize Gastronomi festivalinde panelde tanıştığımız Volkan Bekit’in eşi Aslı Hanım, Cunda’nın en saygın öğretmenlerinden. Pandemi döneminde restoranın kapanmasından şikayetçi ama bir yandan da mutlu görünüyordu. Çünkü yıllardır Bay Nihat’ın başında hiçbir tatil günü olmadan çalışan eşi Volkan Bey ile bu dönemde hasret gidermiş. Böyle işkolik Bekit ailesi.

Meşhur papalina

Çerez gibi çıtır çıtır yenen papalina balığını da Bay Nihat meşhur etti. Sadece Ayvalık-Cunda arasında bulunan papalina Cunda’nın simgesi olmuş. Yıllardır kalitesinden ödün vermeyen Bay Nihat’ta eylülün son günlerinin canlılığını görmek, yosun kokusunun kattığı lezzetlerle birlikte dilimi gülümseten, damağımı çatlatan deniz ürünlerini tatmak son zamanlardaki mutluluk katsayımı arttırdı.

Yolunuz açık olsun...

KUM MİDYELİ MÜREKKEPLİ SPAGETTİ

Malzemeler: - Yarım paket mürekkepli spagettin Yarım demet maydanoz - 8 adet kalamar -6 adet kum midyesin 3 adet kaparin 1 çay bardağı elma sirkesin 4 adet kiraz domates - 1 adet kırmızı acı biber

Yapılışı:
Spagettiyi haşlayın. Zeytinyağını tavada ısıtıp kalamarları iki dakika pişirin, ardından kum midyelerini ekleyip elma sirkesi ilave edin ve çektirin. Diğer malzemeleri ekleyip bir dakika daha soteleyin. En son makarnayı da birlikte çevirip servis edin. Afiyet olsun.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Başkent günlüğü
  2. Maria'nın bahçesi
  3. Erken hasat şenliği
  4. Bozcaada Capri yolunda
  5. Turizmde yeni rota: Diyarbakır
  6. Başkent'in Antakyalısı
  7. Cunda'nın Bay Nihat'ı
  8. Asırlık Cumhuriyet Lokantası
  9. Asya'nın kavşağı Singapur
  10. Müsilajlı balık sezonu