SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR
You are already subscribed to notifications.

İzmir'in lezzetli mekanları

.

ABONE OL
Milliyet Haber

İzmir gençlik yıllarımın anılarıyla dolu... Tren Garı, Konak Meydanı, Urla İskelesi, Karaburun... Harp Okulu yıllarımda kamp yaptığımız Menteş... Harbiye’den sonra üniversite sınavı için firar edip sınava girdiğim ve kazandığım Ege Üniversitesi’nin 2’inci Kordon’daki kampüsü...

Geçtiğimiz haftaki ziyaretimde marinadan tekne ile sahili dolaştım. Zaman tünelinde geçmişe yolculuk yaptım ve sonra ver elini İzmir’in en lezzetli mekanları.

Akın’ın Yeri

1998 yılında Genelkurmay Karargâhı’na seçerek işe aldığım Himmet Kuşcan, mutfakta o yıllarda bile harikalar yaratıyordu. Bir gün damak çatlatan kalamar dolması ve favasıyla doğma büyüme İzmirli olan Destek Kıtalar Komutanı E. Tuğg. Hüseyin Çetinkaya ile beni mest etmişti. Sonunda iyi bir ödül almıştı Himmet Şef.

Vatani görevi biter bitmez Özbek Köyü’nde babasının kurduğu Akın’ın Yeri Balık ve Deniz Ürünleri Lokantası’nı ağabeyi Mehmet ile işletmeye başladı. Sürekli yükselen bir grafik çizdi Himmet Şef. Yaz kış tıklım tıklım restoranı. Harika günlük mezeler, sabah mezattan aldığı taptaze balıklar, durmak bilmeyen yenilikler...
Özbek Köyü’nde müthiş bir müdavim kitlesi yarattı. Hatta müşterilerden gelen istek üzerine lokantanın yanında butik otel açtı. Geç saate kalan müşteriler burada konaklamayı arzuluyorlar. Dekorasyon ve malzeme seçimini kendileri yapmışlar, süper sevimli bir otel olmuş.

Mavi kuyruklu karides, olta kalamarı, hakiki deniz çipurası, Ege’nin en özel ve taze deniz ürünleri burada... Tek yol lezzet sloganı geçerli. Çünkü o kadar yol teperek buraya geliyorsunuz, yorgunluğunuz gidiyor ve çok mutlu ayrılıyorsunuz.

Fasulye Tanesi

İstanbul Moda’dan İzmir’e göç eden gazeteci yazar arkadaşım Muzaffer Ayhan Kara, İstanbul’da attığı gurmelik adımlarını hızlandırmış. İzmir’in ücra köşelerinde lezzet duraklarını bulmuş. Bunlardan biri Fasulye Tanesi.
Kuru fasulye, pilav, kavurma, fırın sütlaç gibi sade bir menüsü olan mekan Toros semtinde beş masalı bir yer. Önceden rezervasyonumuz olduğu için sıcak bir öğle saatinde kapıda kuyruk oluşturan kalabalığın arasından masamıza geçiyoruz.
Aile işletmesi olan mekanda şef ve restoranın sahibi Enver Yılmaz, oğulları Orhan ve Muhlis ile herkes işinin başında. Bu yoğunluk arasında Enver Bey’i meşgul ediyoruz ve İspir kuru fasulyesinin sırlarını alıyoruz. Güveçte kuzu kaburgaları ile müthiş kuru fasulye pişirdiğim için ipuçlarını yakalamam kolay oluyor.
Türkiye’nin pek çok ünlü ismi İzmir’e gidince buraya uğruyor.
Ne yaparsan yap, en iyisini yap! İnsanlar gelip sizi buluyor.

PORTAKAL SOSLU ENGİNARLI ÇİPURA

Malzemeler:
- 500 gr. çipura balığı filetosu
- 1 adet enginar
- 2 adet portakalın suyu
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yeterince karabiber ve tuz

Yapılışı:
Enginarı temizleyip, çok ince halka şeklinde doğrayın. Tencerede portakal suyu ve enginar dilimlerini 5 dakika pişirin. Balığın üzerine tuz karabiber serpiştirip tavada derili kısmını 3 dakika, çevirip diğer tarafını 2 dakika pişirin. Servis tabağına sırasıyla enginar dilimleri ve balığı yerleştirin. Afiyet olsun.

 

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Müsilajlı balık sezonu
  2. Gastro diplomaside mutfağın yeri
  3. Kahve servisi
  4. Orman, sanat ve yemek
  5. Kuraklık ve kompost
  6. Nişantaşı’nda Piepie
  7. Dubai'de et ve balık
  8. 'Unutulmuş tatlar'
  9. Ordu Valisi'nden gastronomi atağı
  10. Rize mutfağına dair...

© Copyright 2021

Milliyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.