Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz haftaki yazımda karamsar bir tablo çizmiş, tedbirler almazsak dünya insanının açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu anlatmıştım. Nedenleri belli... Ama bu olumsuz gidişatı olumluya çevirmenin bir tek yolu var: Şikayet etme, mücadele et! Bu düşünceyle hareket eden Anadolu’nun pek çok kentinde güzel girişimlerde bulunan insanlarımızı görüyorum: Yeni ürünleri üretenler, ata tohumlarına sahip çıkanlar, üreticinin en çok zorlandığı satış ve pazarlama konularında onların ellerinden tutanlar...

Haberin Devamı

Alfa Arge isimli grup da mücadele etme fikriyle yola çıkan Ankaralı kadın girişimcilerden oluşuyor. Tamamen kadınlardan oluşan grup, kadın dayanışmasıyla evrende neler yapılabileceğine son derece inanmış.

Siyah sarımsağın sırrı

Siyah altın

Siyah sarımsak ile Çin ve Japonya seyahatlerimde tanıştım. İnsanlığın binlerce yıldır kullandığı sarımsak sağlığa verdiği katkılar nedeniyle süper bir gıda.
Anadolu topraklarının geçtiği enlem ve boylamlar dünyada üzümden pirince, arpadan sarımsağa kadar türünün en kaliteli ürünlerini yetiştiriyor. Germanyum ve selenyum açısından zengin topraklar nedeniyle Taşköprü’nün bereketli sarımsak tarlaları çok değerli...
Teruar açısından öyle bir farklılık yaratıyor ki dünyanın hiçbir ülkesinde yetişen sarımsaklar aynı besin değerine ulaşamıyor. Siyah sarımsak, beyazındaki kokudan dolayı sarımsağa uzak kalanları da yakınlaştırıyor. Maillard reaksiyonu (karbonhidrat ve proteinin birlikte işlem görerek kahverengileşme süreci) sırasında sarımsağa koku veren allicin maddeleri azalmakta ama aynı zamanda antioksidan özelliği artmaktadır.
Japonya ve Kore’de de son yıllarda anti kanserojen özelliğinden dolayı siyah sarımsağa ilgi müthiş. Antioksidan, probiyotik ve S-Allil Sistein (SAC) maddesi bulunduran siyah sarımsağa Alfa Arge’nin çabaları sayesinde ben de alıştım.
Geçtiğimiz ay kaybettiğimiz TÜTAV Başkanı merhum Kemal Baytaş’ın 95 yaşına kadar sağlıklı yaşamasının en önemi nedeninin her gün yediği bir avuç sarımsak olduğunun canlı şahidiyim.

Siyah sarımsağın sırrı

Üreticiyi koruyorlar

Ankara’dan Anadolu’daki üretim sesini duyarak onlara destek olan Alfa Arge kadın girişimci grubu, temiz gıdayla buluşmak ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak amacıyla kuruldu. Üreticinin nitelikli ürünlerinin doğru kanallarla tüketiciye ulaşmadığından yola çıkan Ebru Akad, Ceyda Sonbudak, Zeynep Ulaşan ve Aylin Sayer çok güzel işler yapıyorlar.
Toz sarımsak ve siyah sarımsak püresi de müthiş bir inovasyon... Vizyon görünmez olan şeyleri görebilme sanatı değil midir?

Haberin Devamı

SİYAH SARIMSAKLI ÇİPURA

Malzemeler:
- 1 kg. çipura balığı filetosu
- 300 gr. istiridye mantarı
- 1 su bardağı balık bulyon
- 6-8 adet siyah sarımsak
- 6 adet defne yaprağı
- 1 adet soğan
- 1 tatlı kaşığı sebze tozu
- 1 adet patates
- 1 adet dolmalık kırmızı biber
- 2 adet yeşil biber
- 2 yemek kaşığı Vezirköprü tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yeterince tane karabiber ve tuz

Yapılışı: Soğanları halka halka, patatesleri ince dilimleyin. Tüm malzemeleri fırın tepsisine yerleştirin. Üzerini yağlı kağıtla kapatıp 200 dereceye ayarlanmış fırında 40 dakika pişirin. Afiyet olsun.