SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

1 Yaş Aşısı Nedir, En Geç Ne Zaman Yapılmalı? Hangi Aşılar 1 Yaşında Yapılır?

Bebeklerin doğumundan sonra aşı yaptırmak, bebeklerin salgın hastalıklardan korunması açısından oldukça önemli bir durumdur. Bununla beraber hem bebeğin hem de toplumun sağlığı adına aşıların yapılması çok önemlidir. Peki 1 yaş aşısı nedir, en geç ne zaman yapılmalı? Hangi aşılar 1 yaşında yapılır? İşte 1 yaş aşısına dair tüm detaylar.

|

Yeni doğan bebeklere, doğduklarından itibaren pek çok aşı yapılır. Bu aşıların yapılma süresi bulunmaktadır. Bununla beraber 1 yaş aşısı şeklinde isimlendirilen bir aşı bulunmaktadır. Bu aşı, 1 yaşına giren bebeklere yapılır. Aşı zatürre aşısı olup 1 yaş aşısı şeklinde de isimlendirilmektedir. Fakat bebekler 1 yaşına gelene dek birçok aşı olur. 1 yaş aşısının çok önemli bir aşı olduğunu belirtmek ve dozlarının düzenli şekilde yapılması önemlidir. 1 yaş aşısının hakkında bilgi vermek, ebeveynler için faydalı olacaktır. 

 

 1 Yaş Aşısı Nedir?

 1 yaş aşısı; bebeklerin olması gerektiği aşıların içerisinde yer alan aşılardan birisidir. 1 yaşına gelen bebeklerde yapılan zatürre aşısı; KPA aşısı şeklinde de bilinmektedir. 1 yaş aşı, bebeklerin kolundan veya bacağından kas içerisine enjekte edilip uygulanmaktadır. 1 yaş aşısı, önceden yapıldığında alerjik reaksiyon sonucunu vermişse bir daha uygulanmaz. 

 

 1 Yaş Aşısı En Geç Ne Zaman Yapılmalıdır? 

 1 yaş aşısı; bebeklerin vücudunda bulunan bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirmesi ve bebeğin mikroplara karşı bünyesinin kapalı olması için aşıların belirtilen zamanların içerisinde yapılması ve uygulanması oldukça önemlidir. Aksi halde bebeğin, mikroplar ile karşılaşıp hastalıkları geliştirmesi ile sağlığının olumsuz bir şekilde etkilenmesi mümkün olabilir.

 Türlü nedenlerden ötürü aşı yapılamayan bebeklerde, bebeklerin en uygun zamanda aşılanması gerekmektedir. Örnek olarak; bebeğin hastalanması gibi bir durumda bebeğin hastalığının sona ermesiyle aşının direkt şekilde uygulanması, bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir. 

 

 Hangi Aşılar 1 Yaşında Yapılır?

 1 yaş aşısı adlı aşı, zatürre aşısı olarak bilinen KPA aşısı olarak belirtilebilir. KPA aşısı; 2- 4- 6 ve 12. aylarda bir doz şeklinde uygulanmaktadır. İki yaşın altındaki çocuklarda yapılan bu aşının yapılması için bu sürenin geçmemesi oldukça önemlidir. 1 yaş aşısının her çocuğa yapılması gerektiği bilinmelidir.

 Bundan dolayı aşının dozlarını kaçırmamak ve zamanında KPA aşısı yaptırmak, bebeklerin sağlığı açısından önemli olacaktır. Her aşının dozunda ve zamanında uygulanması, bebeği olası hastalıklardan korur. Bebeğin sağlığı açısından oldukça önemli yeri olan aşıların, dozunun kaçırılmaması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. 

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.