SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

30 yıl sonra yeniden

30 yıl sonra yeniden

|


İlki, coşkusuyla efsane olmuştu, ikincisi pek çok genç müzisyeni üne kavuşturdu. Woodstock şimdi üçüncü kez 'sahnede`

Sezin Öney New York


Dünyanın önemli müzik olaylarından Woodstock, ilk konserden 30 yıl sonra New York'ta dün yeniden başladı.
İlki gibi yarım milyon izleyici çekmesi beklenen konser, yarın sabaha kadar devam edecek. Rock müziğin efsanevi isimleri Jimi Hendrix, Janis Joplin ve Carlos Santana, 1969'daki ilk konserde sahneye çıkmıştı. Bu kez kısa süre önce İstanbul'da konser veren Metallica'ya ek olarak Red Hot Chili Peppers, Alanis Morrisette ve Aerosmith'in de aralarında olduğu 40 müzisyen ve grup konser verecek.
New York yakınlarında yer alan Rome'daki konser, eski bir ABD Hava Kuvvetleri üssünün arazisinde gerçekleşiyor. Sessiz ve sakin bilinen Rome, daha bir hafta önceden "yer kapmayı" amaçlayan izleyicilerin akınına uğradı.

Başkaldırının konseri

İlk konser, beklenmeyen şekilde ilgi gören bir müzik olayı olmanın yanı sıra, politik mesajların verildiği bir platform haline de gelmişti. 1960'ların kalıplarını kırmak için baş kaldıran gençlik, ABD'nin Vietnam Savaşı'nı başlatmasına ve genç Başkan John F. Kennedy'nin öldürülmesiyle gergin politik ortama tepki duyuyordu.
O dönemde ünlü yönetmen Roman Polanski'nin hamile karısı Sharon Tate'in şeytana tapan Charles Manson tarafından öldürülmesi ve Neil Armstrong'un aya ilk ayak basan insan olması da, gençliği sarsan olaylardandı.
Feminizm ve sosyal haklar gibi kavramlar da ilk kez gündeme geliyordu. Düzeni bizzat kendilerinin değiştirebileceğine inanan gençler için Woodstock, buluşma noktası oldu.
Bir hafta sonu boyu, yüzlerce polisin müdahalesine, ikinci günden itibaren konser alanının "felaket bölgesi" ilan edilmesine karşın katılanlar adeta kendi kurallarının geçerli olduğu, kendi şehirlerini kurdu. Uyuşturucu kullanımı serbest, tek gecerli "yasa" ise, "Aşk ve Barış"tı.
Felsefe, sosyoloji ve sanatın gençler arasında popüler olduğu 60'lara karşılık, bilgisayar, borsa ve psikolojinin kapıları açtığı 90'larda ise herşey gibi Woodstock da değişti. İzleyiciler uyuşturucu yerine meyve suyuna rağbet ederken politik mesajlar çoktan ortadan kayboldu. Gençler, dönemin önemli politik ve sosyal konularını "küresel ekonomi, internet" olarak tanımlarken, JFK Jr.'in trajik ölümü ve Columbine'da geçen nisan gerçekleşen okul cinayetinden etkilendiklerini söylüyor.
Woodstock'a geliş amaçlarının "eğlenmek" ve "sabaha kadar dans ama pazartesi günlük hayata dönmek" olduğunu itiraf ediyor. Belki de Albert Camus'nun "Asi" kitabinda dediği gibi: "Bir şeyin kutsal olduğu yerde, başkaldırıya yer kalmıyor." Eğlencenin sonunda kurulu düzene dönme kaygısı, asiliğin sembolü Woodstock'u da "uysallaştırmışa" benziyor.

Herşey bir ilanla başladı

"Genç adamlar: Sınırsız paraları var ve ilginç yatırım önerileri bekliyorlar"
Mart 1968'te, "Wall Street Journal" ve "New York Times"ta yayımlanan bu ilan, bir döneme damgasını vuran Woodstock'un temelini attı.
New York'ta bir apartman dairesini paylaşan 20 yaşlarındaki "diş macunu kralı" John Roberts ve arkadaşı Joel Rosenman, servetlerini nasıl bir yatırım için kullanacaklarını düşünüp duruyordu. Sonunda gazetelere verdikleri ilan, onları Capital Records'un henüz 25 yaşındaki Başkan Yardımcısı Artie Kornfield ve konserler organize eden 23'ündeki Micheal Lang ile bulusturdu.
Lang, Woodstock'ta müzik stüdyosu kurmayı hayal ediyordu. Dört genç, New York yakınlarında büyük bir konser organize etmeye karar verdi. 15 - 17 Ağustos 1969'da düzenlenen konserde dönemin ünlü rock yıldızları sahneye çıktı ve büyük katılım sağlandı.

Katilanlar:
Metallica
Alanis Morrisette
Offspring
Jewel
Fat Boy Slim
Everlast
Red Hot Chili Peppers
Aerosmith

Notlar:

* Konser alanında üç ayrı sahne kurulu. Biri tanınmış şarkıcı ve grupların gösterileri, diğeri ise tanınmamış müzisyenler için. Sonuncusu ise, konserler sırasında ve sonrasında "sabaha kadar dans" diyenler için.
* Konserler sırasında 11 bin kişi görev yaptı.
* Gelenlerin çoğu, ilk konserde olduğu gibi çadırlarda kalıyor.
* Sanatçıların çoğu trafik nedeniyle konsere helikopterle yetişti.
* Müzisyenlerin çoğu bir şarkılarını, "Gelmiş geçmiş en önemli ABD Başkanı'nın oğlu" olarak selamladığı JFK Jr.'a ithaf etti.
* Hem 1969'daki konserde hem de şimdi çalan tek müzisyen, Grateful Dead'in davulcusu Micheal Hart.
* Jimi Hendrix, 1969'a damgasını pazartesi sabahı konserin kapanışında dişiyle çaldığı gitarın sesinin kilometrelerce öteden dinlenebilmesiyle vurmuştu. Bu sefer de, müzisyenler, izleyicilere bunu anımsatarak, "Sesimiz Manhattan'dan duyulsun" diye galeyana getirmeye çalıştı.
* Konserin 25. yıldönümü, yine New York'ta bir konserle kutlanmıştı. Organizatorler konseri her beş yılda bir tekrarlanacak bir müzik festivaline dönüştürmek istiyor.


© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.