SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

6 haftalık bebekler fitness yapıyor

”Fiziksel aktivitelerin erken yaşlarda alışkanlık haline getirilmesi, çocuğun yetişkinlik döneminde spor ve sağlıklı yaşamı, bir yaşam tarzı olarak benimsemesine önemli ölçüde yardımcı olur”

|

Sağlıklı yaşam için çocuklara fiziksel aktiviteyi bir hayat tarzı olarak benimsetmek amacıyla ABD’de kurulan ve İstanbul’da da şubeleri bulunan çocuk fitness merkezinde, özel tasarlanmış ekipmanlarla 6 haftalık bebeklere bile fitness yapma imkanı sunuluyor.

Konuya ilişkin bilgi veren My Gym Türkiye Temsilcisi Ece Kabaoğlu, 1982’de ABD’de kurulan My Gym Çocuk Fitness Merkezi’nin, Avrupa’da yaygın bir şekilde uygulanan sistem olduğunu, son 5 yıldır da Türkiye’de kullanıldığını belirtti. Kabaoğlu, ”Amerika’da geliştirilen ve ülkemize gelen bu sistemle, 6 haftalık bebekler ile 13 yaş grubu çocukları kapsayan, onların fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimlerini sağlamasına yardımcı olan olağanüstü bir eğitim programı ve tesis geliştirilmiştir. Çünkü fiziksel aktivitelerin erken yaşlarda alışkanlık haline getirilmesi, çocuğun yetişkinlik döneminde spor ve sağlıklı yaşamı, bir yaşam tarzı olarak benimsemesine önemli ölçüde yardımcı olur” diye konuştu.

Kabaoğlu, bu alışkanlığın edinilebilmesi için öncelikle rekabetin olmadığı bir ortamda spor sevgisinin oyunla kazandırılması ve çocuk vücudunun buna hazırlanması gerektiğini işaret ederek, şöyle devam etti:

”Birçok çocuk, hazır olmadan girdiği bilinçsiz rekabet ortamları yüzünden sporu bırakmaktadır. Bir çocuğun güç, koordinasyon, denge gibi fiziksel becerilerini geliştirme potansiyeli, yaşamının ilk 3 yılında önemli bir artış gösterir. Çocuklar, 2 ile 5 yaş aralığında, büyük ve küçük kas kabiliyetlerini ve ileri yaşlarda yapacakları spor aktivitelerinde başarılı olmalarını sağlayan motor yeteneklerini geliştirir. Bu dönemde çocuk hareketli olmaya ne kadar teşvik edilirse, bu, onun güçlü, enerjik bir yapıya sahip olmasını, kaslarını çalıştırma becerisini daha çabuk geliştirmesini ve deşarj olmasını sağlar. Günümüz teknoloji dünyasında fiziksel aktivite azalıp, sosyal ilişkiler zayıflarken obezite gibi sağlık problemleri de artıyor. Doktorlar çocukların, daha enerjik, daha sağlıklı ve daha sosyal birer yetişkin olabilmesi için sporun önemli bir rol oynadığını, bununla beraber sporun bir yaşam biçimine dönüşebilmesi için ise 0-5 yaş arasında bu alışkanlığın kazandırılmasının ve çocuğun fiziksel olarak hazırlanmasının büyük önem taşıdığını belirtiyor.”

”Bir çocuğun fiziksel gelişimi, gelecekteki mutluluğunda önemli rol oynar”

Ece Kabaoğlu, bu çerçevede geliştirilen programın, çocukların bir yandan güç, denge, koordinasyon, çeviklik ve esneklik yetilerini kuvvetlendirirken, bir yandan da sosyal aktivitelerle rekabetsiz spor ortamında kendine güven ve benlik saygısını geliştirdiğini belirterek, şunları kaydetti:

”Ayrıca bu program çocuklara dinlemeyi, sırayla yapmayı, yönergeleri izlemeyi bağımsız olmayı ve grup çalışması yapmayı öğretir. Programlarımız çocuğun doğal kabiliyetini, merakını ve yaratıcılığını besleyip geliştirecek şekilde tasarlanmıştır. Bir çocuğun fiziksel gelişimi onun gelecekteki mutluluğunda önemli rol oynar. Yapılan araştırmalar göstermiş ki günde en az bir saat özenli bir fiziksel faaliyete katılan çocuk, daha sonraki hayatında daha az stres yaşayıp, daha çok mutlu ve daha sağlıklı yaşamaya meyilli oluyor. Anne babalar bu konunun bilincinde olup çocuklarını doğru yönlendirmeli.”

Sağlıklı yaşamın yükselen bir trend olduğunu ve Türkiye’de de bu konudaki bilincin her geçen gün arttığına işaret eden Kabaoğlu, ”Anne ve babaların bilinç ve eğitim düzeyi arttıkça, çocuklarını bu tarz sportif ve sosyal faaliyetlere yönlendirme çabaları da artıyor. Ne mutlu ki sağlıklı ve zinde bir nesil yetişiyor” dedi.

”Günde en az bir saat fiziksel faaliyete katılan çocukların suç eğilimi düşüyor”

Ece Kabaoğlu, Türkiye’de yetişkinlerin ciddi bir oranının kilolu olduğunu ve önemli bir kısmının da obezite problemi yaşadığını ifade ederek, ”Bununla beraber 6-15 yaş aralığındaki çocukların önemli bir kısmı spor yapmamaktadır. 10-13 yaş aralığındaki fazla kilolu çocukların büyük bir kısmı fazla kilolu yetişkinler haline gelmektedirler” diye konuştu.

Çocukların 3-7 yaş arasında dahi gereksiz kilo almaya başlayabileceğini vurgulayan Kabaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: ”Fiziksel bir aktiviteyi başarmaktan dolayı hissedilen heyecan, çocuğun yaşamının her döneminde ihtiyaç duyacağı kendine saygı ve güven duygularının gelişmesinde önemli bir rol oynar. Bir çocuğun fiziksel gelişimi, onun gelecekteki mutluluğunda önemli bir rol oynar. Araştırmalar göstermiştir ki, günde en az bir saat özenli bir fiziksel faaliyete katılan çocukların, daha sonraki hayatlarında stresli olma ve suç eğilimi düşerken mutlu olma eğilimi artmıştır.”

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.