SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Ağız gargaralarındaki tehlike

Uzmanlar ağız gargaralarının uzun süreli kullanımına karşı uyardı. Ağız gargaralarının zararları nelerdir?

|

Clinic Plus Uzman Diş Hekimi Ve Protez Uzmanı Dt. Sevgen Eralp, ağız gargaralarını uzun süre kullanmanın tehlikeli olabileceğini belirtti.

Günlük ağız hijyenini tam olarak sağlamanın sadece diş fırçalamakla olamadığını dile getiren Dt.Sevgen Eralp, “Gerekli bölgelerde diş ipi kullanımı, ara yüz fırçası kullanımı ve ağız gargaralarından faydalanmak gerekiyor. ağız bakımını yeterli yapamayan bireylerin, detaylı ağız hijyenini nasıl sağlayabilecekleri konusunda bir diş hekiminden görüş almalarını da tavsiye ederim.

Diş hekimi, kişiye özel problemli bölgeleri tespit ederek, diş fırçasına ek olarak, kullanılabilecek yardımcı aparatları ve ağız suyu benzeri malzemeleri detaylı olarak anlatacak ve sizi ağız hijyeni konusunda motive edecektir. Tam bir ağız hijyeni sağlamak için günde 3 defa diş fırçalamanın yanında, diş ipi,ara yüz fırçası ve ağız gargaralarından faydalanmak gereklidir.

Günlük ağız gargaraları diş fırçasının ulaşamadığı bölgelerde, bakteri aktivasyonunu bitirecek, dezenfeksiyon sağlayacak ve kötü koku oluşmasını da engelleyecektir. Fakat burada önemli olan, günlük ağız bakımında kullanılan ağız gargaraları ile ağız içi operasyonlar sonrasında reçete edilen ağız gargaraları arasındaki

farkı iyi bilmektir. ağız içi operasyonlar sonrasında reçete edilen ağız gargaraları, sadece doktorunuzun önerdiği şekilde ve sürede kullanılmalıdır.” Dedi.

Bilinçsiz bir şekilde, uzun süreli olarak kullanılan gargaraların, ağız içinde geri dönüşü olmayan zararlara bile sebep olduğunun bilindiğini kaydeden Dt.Sevgen Eralp, daha sonra şunlaır kaydetti; “Reçete edilerek kullanılan ağız gargaralarının içeriğinde alkol ve klorheksidin dediğimiz bir etken madde bulunmaktadır. Klorheksidin, ağız içi operasyonlardan sonra ve diş etinin iltihaplı olduğu durumlarda önerilen antimikrobiyal bir ajandır.

40 yılı aşkın bir süredir kullanılan klorheksidinli gargaralar, topikal antiseptik olarak etkinliğini ispatlamıştır. burada unutulmaması gereken en önemli nokta, bu gargaralar bir çeşit ilaçtır ve sadece reçete edildiği şekilde ve sürede kullanılmalıdır. klorheksidin içeren ağız gargaraları hakkında bilinen bir yanlış bilgi ise, dişler fırçalandıktan sonra yapılması gerektiğidir.

Diş macunlarının içinde bulunan bazı maddeler klorheksidini deaktive ederek etkinliğini bozmaktadır. Bu yüzden önce klorheksidinli gargara 30 sn boyunca ağız içinde gezdirilmeli, daha sonra dişler fırçalanmalıdır. ya da dişler fırçalandıktan yarım saat sonra garagara yapılmalıdır. Bu gargaraların küçük miktarlarda yutulmasında bir problem olmazken, uzun süre ve çok miktarlarda yutulması geri dönüşü olan mide problemlerine sebep olabilir.

Klorheksidinli gargaraların uzun süreli kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan bahsetmek gerekirse, tat duyusunda bozulmaya neden olabilir.

Ağız mukozasında, dişetinde deskuamasyon dediğimiz soyulmuş alanlara sebep olabilir. Bu alanlarda ağrı ve yanma hissi, yemek yerken oldukça rahatsız edecektir.

Yine bu gargaraların uzun süreli kullanımı sonucu, diş taşı oluşumu artar. Her türlü antiseptik ilaç benzeri ürünlerde de olabileceği gibi, uzun süreli klorheksidin kullanımı, faydalı bakterilerin de ortamdan uzaklaştırılmasına sebep olarak, sistemik rahatsızlıkların da önünü açabilir.

Ağız içi yan etkiler, gargaranın bir süre kullanılmaması sonucu iyileşebildiği gibi, sistemik olarak faydalı bakteriyel dengenin bozulması, geri dönüşü olmayan ya da daha zor atlatılan hastalıkların gelişmesine neden olabilir.

Son yıllarda İngiltere'de araştırma konusu olmuş ve klorheksidin içeren gargaraların uzun süreli kullanımı sonucu, faydalı bakterileri de ortamdan uzaklaştırdığı için, kalp hastalarının, tansiyon hastalarının bu garagarayı dikkatli kullanmaları önerilmiştir.”

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.