SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Akromegali nedir?

Akromegali hastalığı büyüme hormonunun fazla çalışmasıyla ortaya çıkar. Akromegali genellikle sessiz ve yavaş bir şekilde ilerler. Peki erken teşhisin oldukça önemli olduğu Akromegali rahatsızlığının belirtileri nelerdir?

|

Akromegali, hipofiz bezinde büyüme hormonu salgılayan adenomun neden olduğu nadir görülen bir hastalıktır.

AKROMEGALİ ŞİKAYETLERİ NELERDİR?

Hastalar genel olarak yüzde kabalaşma, ekstremitelerde büyüme, baş ağrısı, halsizlik, aşırı terleme ve gonadal disfonksiyondan yakınırlar.

AKROMEGALİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yüz değişiklikleri, akral büyüme ve yumuşak doku şişliği, prognatizm, aşırı terleme, yorgunluk ve letarji, baş ağrısı, oligo-veya amenore, infertilite, erektil disfonksiyon ve/veya azalmış libido, kulak burun, boğaz ve dental problemler, görme alanı defektleri meydana gelir.

AKROMEGALİ TANISI NASIL KONULUR?

Akromegali tanısı klinik ve biyokimyasal sonuçlar eşliğinde konulmalıdır. Akromegaliden şüphelenildiği zaman, serum IGF-1 değerinin ölçümü ilk basamak olmalıdır. IGF-1 değerleri yaş ve cinsiyet göz önüne alınarak değerlendirilmelidir. Akromegalik hastalarda artmış pulse sıklığı yüksek GH değerlerine neden olmakla birlikte, random GH ölçümü akromegali tanısında genellikle anlamlı değildir. GH ve IGF-1 değerleri ile klinik bulgular akromegaliyi desteklediği zaman hipofiz görüntülemesi MR ile yapılmalıdır.

AKROMEGALİ TEDAVİSİ

Cerrahi tedavi, Medikal tedavi, Radyoterapidir. Tedavisi sonrası komorbiditeleri takip ve tedavisi gerekir.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.