SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Akut Böbrek Yetmezliği Nedir, Evreleri Nelerdir? Akut Böbrek Yetmezliği Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Böbrek yetmezliği en önemli böbrek hastalıkları arasında yer almaktadır. Bundan dolayı akut böbrek yetmezliği tedavi edilmesi gereken bir böbrek hastalığıdır. Böbrek yetmezliği hastalığının birçok tedavi yöntemi vardır. Akut böbrek yetmezliği hastalığı evreleri olan bir böbrek hastalığıdır. Son aylarda ise akut böbrek yetmezliği hastalığı hakkında araştırmalar yapılmaktadır. Peki akut böbrek yetmezliği nedir? Akut böbrek yetmezliği evreleri nelerdir? Akut böbrek yetmezliği belirtileri nelerdir? İşte akut böbrek yetmezliği ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar...

|

Böbrek yetmezliği hem akut böbrek yetmezliği hem de kronik böbrek yetmezliği olarak ikiye ayrılan bir hastalıktır.

Akut Böbrek Yetmezliği Nedir?

Akut böbrek yetmezliği geçici böbrek hastalığı olarak da bilinmektedir. Böbrek fonksiyonlarında bozulmalara neden olur ve bunun sonucunda ise vücutta pek çok sorun belirmektedir. Akut böbrek yetmezliğinin evreleri bulunmaktadır. Her hasta farklı evrede akut böbrek yetmezliğine yakalanabilmektedir. Akut böbrek yetmezliğinin bazı nedenleri vardır. Bundan dolayı bu nedenleri bilerek nedenlere yönelik tedavi seçeneği geliştirilmesi gerekir.

Akut Böbrek Yetmezliği Evreleri Nelerdir?

1. Evre

1. evrede böbreklerde süzme işlevi yerine getirilemez. Hasta kendini bu evrede iyi hissetmemeye başlar.

2. Evre

Bu evrede böbreklerdeki hasar hafiftir. Süzme işlevi 1. evreye göre daha kötüdür.

3. Evre

Böbreklerde orta derecede hasarlar oluşur. Böbrekler dakikada 45 ila 90 süzme yapar.

4. Evre

Böbreklerde ciddi bir hasar oluşur. Bunun sonucunda süzme işlevi yerine getirilemez.

5. Evre

Böbrek yetmezliğinin son evresidir. Süzme işlevi geri döndürülemeyecek şekilde bozulur. Hastalar bu evrede diyalize girmek zorundadır.

Akut Böbrek Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?

1) İdrarda Azalma

Akut böbrek yetmezliği olan kişilerde idrarlarda azalma meydana gelmektedir. Gün içerisinde idrar yapma derecesi düşer.

2) Dizlerde Ödem

Böbrek yetmezliğinin bir diğer belirti ise dizlerde ödem meydana gelmesidir. Nedene bağlı olmadan dizlerde ödem meydana gelir bu ödemler el ve ayaklara da sıçrayabilmektedir.

3) Göğüs Ağrısı

Özellikle akut böbrek yetmezliğinin ilerleyen evrelerinde ortaya çıkar. Göğüs ağrısı şiddetli olur ve kişide dayanılmayacak bir hale gelebilir. Gün boyunca göğüs ağrısı olabilir.

Akut Böbrek Yetmezliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

1) Sıvı Takviyesi

Su içmek böbrekleri temizler. Böbrekleri daha iyi çalışmasını sağlar. Bu durumda da sıvı kaybı yaşayan kişilerde böbreklerde hasar meydana gelir. Sıvı takviyesi ile birlikte akut böbrek yetmezliği tedavisine başlanır.

2) İdrar Söktürücü

Hastalarda özellikle dizlerde ödem odluğu durumlarda idrar söktürücü ilaçlar verilmektedir. İdrar söktürücü ilaçlar ile birlikte tedavisi sağlanır.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.