SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Alo Acil 911

Alo Acil 911

|


ABD’deki ‘911 Acil Servis’ sisteminin Türkiye versiyonu olan 444 0 911 Acil Yardım Sistemi, sekiz ilde faaliyette. Hedef, hizmeti ülke sathına yaymak


       Birçok özel ambulans firması ve hastanelerin, tek çağrı numarası altında işbirliği yaptığı 444 0 911 Acil Yardım Sistemi, çok yakında acil sağlık problemleri dışındaki, bütün acil durumlarda hizmet verecek bir sisteme geçiyor.
       Gerekli altyapıyı oluşturduklarını söyleyen 444 0 911 Acil Yardım Sistemi’nin Genel Koordinatörü Tamer Demirdelen, sistemin 24 saat 365 gün hizmete hazır olan 14 doktor ve İstanbul’un çeşitli yerlerindeki 25 ambulansıyla bütün acil durumlar için seferber olduğunu belirtti.
       Demirdelen, şimdilik sekiz ilde (Ankara, Adana, Bursa, İçel, Antalya, Muğla ve İzmir) işlemeye başlayan sistemin, tüm Türkiye’ye yayılmasını ve ABD’deki 911 Acil Servis benzeri bir sistem haline getirilmesini hedeflediklerini söyledi.

       Ambulans alışkanlığı
       Yanlış müdahale ve taşımalar yüzünden ölümlerin veya sakat kalmaların yaşandığı Türkiye’de, acil durumlarda ölümlerin yüzde 80’i hastaneye ulaşamamaktan kaynaklanıyor. Gelişmiş ülkelerde bu oranın yüzde 10 olması, Acil Yardım Sistemi’nin çıkış noktasını oluşturmuş.
       Yüzde 70’lik farkın Türkiye’de ambulans alışkanlığının olmamasından kaynakladığını söyleyen Demirdelen, her türlü rahatsızlık durumunda alarm merkezindeki doktora danışarak bilgi alınabilmesinin ve erken tanı konmasının ilk hedefleri olduğunu belirtti ve ekledi: “İkinci hedefimiz ise insanlara, semtten semte geçerken veya şehir değiştirirken tek numarayla ve uygun fiyatla ambulans firmasına ulaşabilme kolaylığını yaşatmak."

       35-90 milyon lira
       Fiyatlar hastaya gösterilen bakım ve ekipmana göre 35 ile 90 milyon arasında değişiyor. Evde tahlil ve doktor gibi özel hizmetler veren sistemin, hava ambulansları da her türlü acil durum için hazır.
       Hafta sonu aramaların çok az, iş günleri özellikle pazartesi günleri ise bir hayli fazla olduğunu belirten Acil Yardım Sistemi görevlileri, çok yakında Türkiye’de acille ilgili aranması gereken tek merkez konumuna geleceklerine inanıyorlar.

       İlkyardım yanlışı
       Faaliyete geçtiğinden beri 444 0 911 Acil Yardım Sistemi’nde çalışan Alp Sirman, insanların kulaktan dolma bilgilerle ilkyardım yapmaya çalışmasından şikayetçi: “Kaldırımda yatan baygın bir hasta olduğuna dair bir telefon aldık. Gittiğimizde ben daha hasta nefes alıyor mu diye kontrol etmeme kalmadan yukardan kafama bir şey fırlatıldı. Meğer hemen yandaki apartmanda oturan birisi ayıltalım diye soğan fırlatmış. Çünkü ona göre bayılmanın tek çaresi bu."





© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.