SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Antijen Nedir, Ne Demektir? Antijenin Vücuttaki Görevleri Nelerdir?

Antijen tanımını son dönemlerde çok sık duyar olduk. Bu sebeple pek çok insan tarafından merak edilen ve araştırmaya yöneltici etki oluşturan konu başlıkları arasında yer almaktadır. Bu bakımdan sizin için Antijen nedir, ne demektir? Antijenin vücuttaki görevleri nelerdir şeklindeki soruların yanıtlarını aradık. Sonrasında bu yanıtları tüm detayları ile birlikte derledik.

|

 Antijen diğer bir ifadeyle bağıştıran konusu organizma yaşamanın önemli bir parçasını oluşturan unsurların başında gelmektedir. Bu yönüyle iyi anlaşılması oldukça yararlı olan bir tablo ortaya koymaktadır.

  Antijen Nedir?

  Antijen başka tabiri ile antijen, herhangi bir vücuda girdiği durumlarda bağışıklık sistemi tarafından antikor üretimine sebep olan yabancı moleküllere denilmektedir. Antijenler çoğunlukla protein ve polisakkarit yapısında canlı organizma bölümleri yahut büyük moleküle sahip proteinler ve bu moleküllere bağlanmış karbonhidratlar, nükleik, lipidik bölümleri veya ürünleridir.

  Diğer bir ifade ile antijen, bir organizmaya verilmesinin ardından kendilerine karşı bağışıklık reaksiyonlarının ortaya çıkmasına neden olan ve bu reaksiyonlar neticesinde ortaya çıkan antikorlarla kompleks meydana getiren moleküllerdir. Antijenler diğer yandan T hücrelerinin reseptörleri (TCR) ile bağlantı kurmaktadırlar.

  Antijenler “Ag” simgesiyle gösterilmektedirler. Bu yapılar mikroorganizmalar olabildiği gibi organizmaya yabancı durumda olan genellikle proteinler olmak üzere kabohidratlar, yağlar, enzimler ve kimyasal maddeler gibi moleküller de olabilmektedirler. Antiien molekülü tamamıyla antikorla bağlanmaz ve antijenik görev yapan küçük moleküllere ise hapten adı verilir.

  Antijen Ne Demektir?

  Antijen kelimesi Türkçe dilinde sıklıkla karşılan sözcükler arasında yerini almaktadır. Fransızca kökenli bir kelime olup dilimize Fransızca'dan geçmiştir. Türk Dil Kurumu'na göre antijen kelimesi şu anlama gelmektedir:

  - Vücuda girişiyle kendisine karşı savaşan antikor üretimine neden olan protein yapısındaki madde demektir.

  Antijenin Vücuttaki Görevleri Nelerdir?

  Pek çok çeşitte antijen'in varlığı söz konusudur. Bunlardan en önemli özelliğe sahip olan antijenler ise bakterilerin yapısına girenler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir antijen iki elementten meydana gelen bir yapı barındırmaktadır. Bu antijenler ise protein bir madde ve hapten olan antilenlerdir.

  Antijenin vücutta üstlendiği bazı önemli sorumlulukların varlığı söz konusudur. Bu bakımdan insan yaşamının önemli bir parçasını oluşturmaktadırlar. Bu kapsamda ortaya çıkan antijen-antikor tepkimeleri vücuda zararlı niteliğe sahip durumda olan mikroplarla savaş gibi pek çok hayati konuda önemli görevler üstlenirler.

  Vücudun bağışıklık geliştirmesinde ya da hastalığa direnç göstermesinde önemli etkilerinin varlığı söz konusudur. Bu sayede vücut içerisine giren antijenleri antikorlarla yok edebilme yeteneği kazanmaktadır. Söz konusu bu önemli madde aynı zamanda hücre zarında bulunan glikoproteinlerin yapısına da katılır bir nitelik ortaya koymaktadır.

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.