SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Aspirin kanseri önlüyor mu?

Kanser ile savaşta aspirin in yeri nedir?

|

Aspirin sıra dışı yararları olan sıradan bir ilaç.

Aynı zamanda dünyada en çok kullanılan ilaçlardan biri.

Yeni bir araştırmaya göre günde yaklaşık 80 miligramlık bir aspirin kanserden ölme riskini önemli ölçüde azaltıyor.

Ancak alınması gereken önlemler de var.

Araştırmacılar, kalp hastalıklarına karşı günde bir kez aspirin alan 25 bin kişi üzerinde çalışırken beklenmedik bir bulguya rastladı.

Aspirin kanserden ölme oranını da azaltıyordu. Bir çok farklı araştırma temel alınarak yapılan çalışmalar İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nde tamamlandı. Araştırmayı Doktor Peter Rothwell gerçekleştirdi.



Doktor şunları söylüyor: "Deneme aşamasında 4 ile 7 yıldır aspirin kullanan kişiler üzerine yoğunlaştık. Bu kişilerde kanserden ölüm oranının yüzde 25 daha az olduğunu gördük."

Bir başka deyişle en az 4 yıldır hergün bir aspirin alan bin kişiden 23’ü kanserden öldü. Aspirin kullanmayan bin kişi arasında kanserden ölenlerin sayısı ise 30. Aspirinin özellikle bağırsak, akciğer ve yemek borusu kanserlerinden ölümleri önlediği görüldü.

Aspirinin yararları kanıtlanmış olsa da doktorlar ilacın yan etkileri olduğu konusunda da uyarıyor. Washington Hastanesi kanser uzmanı doktor Elmer Huerta şunları söylüyor: "Kimseye doktorlarına sormadan aspirin kullanmasını tavsiye etmem."

Doktor Elmer Huerta Amerikan Kanser Derneği’nin eski başkanı. Huerta Washington Hastanesi’nde kanser uzmanı olarak görev yapıyor. Doktor şöyle konuşuyor: "Bazı kişiler aspirinin yan etkilerine karşı daha hassas. Bu kişilerde aspirin kullanımı gastrit ve ülsere neden olabiliyor, mide kanamaları da görülebiliyor."


Doktor Huerta gereksiz aspirin kullanmanın yolaçtığı başka sorunlar da olduğunu söylüyor. Aspirin hastanın kullandığı başka ilaçlarla sağlığa zararlı etkileşim içine girebiliyor.

Kanser hastalarının da doktorlarına sormadan aspirin kullanmaya başlamamaları gerekiyor.

Aspirinin bağırsaklardaki polipleri azalttığı doğrulansa da kanseri tamamiyle önlediği henüz kanıtlanmış değil. Doktor Huerta şunları söylüyor: "Araştırma ölüm oranı üzerinde yoğunlaşıyor, hastalık üzerinde değil.

Doktor Huerta aspirinin kanser üzerindeki etkilerini tam olarak öğrenebilmek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söylüyor. Araştırmaların denek grupları üzerinde en az 10 yıl boyunca yapılması gerekiyor.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.