SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Atriyal Septal Defekt (Asd) Nedir? Yenidoğan Bebekte Asd Tedavisi Nasıl Yapılır, Kaç Yaşında Kapanır?

Atriyal septal defekt (ASD) halk arasında kalbin delik olması şeklinde adlandırılmaktadır. Aslında bu durum kulakçık ile karıncık arasında bulunan bir deliktir. Bazı bebeklerde doğuştan bu durum meydana gelebilir. Atriyal septal defekt (ASD) nedir? Yeni doğan bebekte ASD tedavisi nasıl yapılır, kaç yaşında kapanır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

|

Bu hastalığın neden görüldüğü tam anlamıyla bilinmemektedir. Çoğunlukla genetik olarak ya da annenin hamilelik döneminde içtiği ilaçlar nedeni ile bebeklerde bu durum görülebilmektedir. Bazen çok küçük olan atriyal septal defekt bebeklikte ya da erken çocuklukta kendiliğinden kapanabilmektedir. Ancak durumun uzun süre devam etmesi halinde kalp ve akciğerin zarar görme ihtimali vardır.

Atriyal Septal Defekt (ASD) Nedir?

Kalpte meydana gelen delikler basit konjenital kalp kusuru olarak görülmektedir. Bu kusurlar kalbin doğumdaki kusurları olarak bilinir. Kalbin normal kan akışını gerçekleştirmesine engel olmaktadır.

Kalp yapısı septum isimli bir duvar ile ikiye ayrılmıştır. Kalp atışı esnasında kalbin sağ kısmı vücuttaki kirli kanı alır ve bu kanı akciğere yollar. Sol kısım ise akciğerlerdeki temizlenmiş kanı alır ve bunu vücuda geri pompalar. 

Septum sayesinde kalbin iki tarafındaki temiz ve kirli kan birbirine karışmaz. Ancak bazen bebekler üst ya da alt septumda bir delik ile dünyaya gelebilirler. Kalbin iki üst odasında olan bu delikler atriyal septal defekt (ASD) olarak isimlendirilir. Alt odası arasındaki septumda delik olması durumu ise ventriküler septal defekt (VSD) olarak isimlendirilmektedir.

ASD oluşumu nedeni ile kalbin sol kısmında bulunan kan sağ kısmına geçer. Böylece temiz kan vücuda değil akciğere pompalanmış olur. 

Yeni Doğan Bebekte ASD Tedavisi Nasıl Yapılır, Kaç Yaşında Kapanır?

Bebeklerdeki kalp deliğinin giderilebilmesi için en etkili yöntem ameliyattır. Fakat bazen cerrahi müdahale yapılmadan da bu delikler kendiliğinden kapanabilmektedir. Fakat deliğin büyük olması halinde bu durum tedavi edilmemesi kalp yetmezliği gibi çok ciddi problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. 

Kalp deliği tedavisinde ilk önce ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Buna rağmen delik kapanmazsa o zaman cerrahi müdahale uygulamak gerekir. Bebeklerdeki kalp deliği ameliyatları iki farklı şekillerde yapılabilmektedir. İlk yöntemde delik bir yama ile kapatılmaktadır. İkinci yöntem ise şemsiye yöntemi ismi ile bilinmektedir. Bu yöntemde kalp açılmadan anjiyo ile delik kapanmaktadır. 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.