SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Vitaminler Hangileridir? Hangi Vitamin Bağışıklığa İyi Gelir?

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için doğal stratejiler bugünlerde yüksek talep görüyor. Bunun sebebini tahmin etmek zor değil. Dünya düzeni belirsizliğine hazırlarken, kesin olan bir şey var ki o da sağlıktır. Bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminlerden bahsederek, sağlıklı yaşamınıza katkıda bulunabilirsiniz. İşte, merak edilen tüm detaylar.

|

Bağışıklık sistemi, vücutta önemli bağışıklık artırıcı işlevler gerçekleştiren çeşitli hücre grubunu kapsar.

 Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Vitaminler Hangileridir?

 Basitçe söylemek gerekirse, bağışıklık sistemi, vücudu virüsler ve bakteriler gibi patojenleri istilacılardan korumaya yardımcı olan bir savunma sistemidir. Farklı özelliklerine ve mekanizmalarına göre doğuştan gelen ya da uygulanabilir hücreler olarak ayrılır.

 Yetersiz beslenme, ekonomik faktörler gibi nedenlerle, besleyici gıdaya erişimi olmayan ya da aşırı işlenmiş gıdaları çok fazla tüketen insanların bağışıklık sistemi orantısız bir şekilde etkilenir. Bu koşullardan herhangi biri, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekli olan bir veya daha fazla vitamin ve mineral eksikliğine yol açabilir. Beslenme şeklinizde vitamin ve minerallerden herhangi biri yeterli düzeyde sağlamıyorsa, bu durum bağışıklık sisteminizde çökmeler meydana gelebilir. Başlıca ihtiyaç duyulan vitaminler;

  • A vitamini
  • B vitamini
  • C vitamini
  • D vitamini
  • E vitamini
  • Folik asit
  • Demir
  • Selenyum
  • Çinko

D vitamini haricinde bu vitamin ve minerallerden büyük miktarlarda elde etmenin en basit yolu, rengarenk meyve ve sebzeler yönünden zengin bir diyet uygulamaktır.

 Hangi Vitamin Bağışıklığa İyi Gelir?

 Bağışıklık sisteminiz belirli bir vitamin ya da mineral eksikliği sebebi ile zayıf düşmüş ise, vitamini barındıran besini takviye etmek gerekmektedir.

  • C vitamini: Ispanak, turuncu ve sarı meyveler ve sebzeler, dolmalık biber, çilek, bürüksel lahanası
  • E vitamini: Badem, fındık, fıstık, ay çekirdeği, soya fasulyesi
  • A vitamini: havuç, patates, kabak, kavun, koyu yeşil yapraklı sebzeler
  • D vitamini: Somon, sardalya, süt, portakal suyu, tahıllar
  • B vitamini: Süt, yoğurt, peynir, sakatatlar, alabalık, uskumru, ton balığı
  • Selenyum: Brezilya cevizi, sığır eti, hindi, tavuk, süzme peynir, yumurta
  • Çinko: Yengeç, yoğurt, fasulye, yağsız etler, nohut
  • Demir: Kırmızı et, karaciğer, yumurta, kuru baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, pekmez
  • Folik Asit: Koyu yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, bakliyatlar, karaciğer, balık, yumurta, kuruyemiş.

 

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.