Baristaların gizli formülü: Lezzet için fizik şart! Kahvenin tadını ikiye katlıyor
Amerikan Fizik Enstitüsü'nün yeni bir araştırmasına göre kahve yaparken su ısıtıcısını mümkün olduğunca yüksekte tutmak, pour-over kahvenin daha güçlü yapılabileceği görüldü. Araştırmaya göre daha güçlü kahve yapmak daha az çekirdek kullanmaktan geçer ve böylece zamandan, emekten ve kaynaklardan tasarruf edebilirsiniz.
Çalışma dünya çapında onlarca milyar kilogramdan fazla kahve tüketildiğini ancak kahve çekirdeklerinin yetiştirilmesinin zor olduğunun altını çizdi. Daha az kahve çekirdeği kullanarak kahvenin tadından veya faydalarından daha fazla faydalanmanın mümkün olduğunu gösteriyor. Üstelik bunun için gerekli olan tek şey fizik kurallarına hakim olmak.
Araştırmaya göre kahve yaparken su ısıtıcısını mümkün olduğunca yüksekte tutmak, pour-over (sıcak suyun öğütülmüş kahve üzerinden yavaşça dökülerek demlenmesine dayanan bir kahve hazırlama yöntemidir) kahvenin daha güçlü yapılabileceği görüldü.
Amerikan Fizik Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, daha az kahve çekirdeğiyle güçlü bir fincan kahve yapmak söz konusu olduğunda talimatların nispeten basit olduğunu buldular. Çalışmanın ortak yazarı Ernest Park, "Önerdiğimiz şey, su ısıtıcısının kahve telvesine çarptığında dağılmadığı laminer bir akışı korurken, dökme yüksekliğini olabildiğince yüksek yapmaktır" diye açıkladı.
İdeal olarak kaz boynu bir su ısıtıcısı kullanarak, en güçlü ve en odaklı dökmeyi elde edebilirsiniz. Su kahve yatağıyla buluştuğunda, telvelerin derinliklerine ulaşır, altta daha fazla telveyi yerinden oynatır ve daha az çekirdekle daha güçlü bir fincan kahve elde edilir.
Birçok bilimsel deneyin aksine, araştırmacılar sadece fiziğin günlük hayatımızda ne kadar yaygın olduğunu görmek için bile olsa bu yöntemi evde denemeyi öneriyor. Mutfağa bakarak hem kimya hem de fizik açısından gerçekten bir şeyler öğrenebiliriz.