SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Bebeğinizin başına dikkat

Henüz yeteri kadar saçları çıkmadığı için vücutlarından başlarına oranla daha fazla ısı kaybeden bebeklerin şapkasız dışarı çıkarılmaması gerekiyor.

|

Zafer Akpınar

Soğuk kış günlerinde bebeklerin, en fazla vücuduna oranla daha büyük olan ve koruyucu özellikteki saçın bulunmadığı başından ısı kaybettiği, bu yüzden giyimde başlık kullanılmasına özen gösterilmesi gerektiği bildirildi.
    
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Pediatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmi Örs, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni doğan bebeklerin, özellikle 1 yaşına kadar çok hassas olduklarını söyledi.
    
Bebeğin soğuk algınlığına bağlı hastalıklara yakalanmaması için giyimine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Örs, özellikle soğuk kış aylarında evden çıkarılan bebeklerin, ani ısı değişimi yüzünden bazı rahatsızlıklara yakalanabileceğini bildirdi.
    
Bebeklerin kış giyiminde, evden dışarı çıkarken öncelikle başına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Örs, şunları kaydetti:
    
"Bebekler en fazla vücutlarına oranla büyük olan başından ısı kaybeder. Koruyucu özellikteki saçın bulunmaması ısı kaybını artırır. Bu nedenle kışın bebeklerde başlık kullanımına özen gösterilmesi gerekir. Baştan ısı kaybı önlendiği sürece soğuk algınlığı riski azalır. Ayrıca bebeklere yumuşak, vücudu
saran giysiler giydirilmelidir. Çok kalın tek giysi yerine, biraz daha ince, vücudu saracak şekilde iki kat giydirmek daha yararlı olacaktır."
    
Evde aşırı giydirmek tehlikeli...
    
Birçok ailenin kış aylarında bebeği üşümemesi için kat kat giydirdiğini ve bunun da aşırı terlemeye yol açtığını belirten Prof. Dr. Rahmi Örs, aşırı sıvı kaybının da bebek için tehlikeli olduğunu söyledi.
    
Bebeklerin 6 aya kadar anne sütü dışında gıda, sıvı almadığı düşünüldüğünde aşırı sıvı kaybının bebekte ciddi sorunlara yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Örs, "Düşünün ki size bir bardak su içiyorlar ve battaniyeye sarılıp oturuyorsunuz. Sürekli terleme sonunda ne olursunuz? Bebek de sürekli terleyeceği
için sıvı kaybına bağlı olarak ölüme kadar varan ciddi problemler yaşanabilir" dedi.
    
Prof. Dr. Örs, bebekler için ev sıcaklığının 24-26 derece arasında olması gerektiğini, 30 derece ve üzerindeki sıcaklıkların da bebek için soğuk kadar riskli olacağını bildirdi.
    
Bazı ailelerin ise soğuktan korumak için bebeklerini kundakladığını belirten Prof. Dr. Örs, "Kundakla bebeği sarıp sarmalamak da terleme sorununun yanı sıra kalça çıkığına yol açabilir. Evde bebekler genellikle giysi açısından rahat
tutulmalıdır" diye konuştu.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.