SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Bebeler ölmesin diye kaçıyoruz

Şu günlerde erzakını alan, sülalesine haber salan herkes Doğu ve Güneydoğudan batıdaki kentlerimize göç ediyor. Aslında kimse memleketinden ayrılmak istemiyor

|

Kuzey Iraklı Kürtler, savaş korkusuyla Türkiye ve İran sınırına doğru kaçarken, Saddam Hüseyinin füzelerinin menzilinde bulunan Doğu ve Güneydoğu illerinden de batıdaki kentlere iç göç başladı. İstanbula Güneydoğudan gelen tren ve otobüsler, evini, arazisini, işini bırakarak batıya sığınanlarla dolu. Özellikle Şırnak, Cizre, Silopi, Nusaybin ve Kızıltepeli vatandaşlar, büyük şehirlerdeki akrabalarının yanına geliyor. Sülalesini çağırdı Körfez Savaşı ve terörden tecrübeli olduğunu söyleyen Mehmet Salih Yatmış, Silopideki lokantasını haftalar önce kapatıp İstanbula gelmiş. Savaşa az kaldığını hissedince de Çağlayan Toşocak Caddesinde bir kebapçı dükkânı kiralamış ve neredeyse tüm sülalesini yanına çağırmış. Kardeşleriyle birlikte sayısını kendisi de bilmediği 10 ayrı aileyi toplayıp trene bindirmiş. Haydarpaşa Garına önceki gece ulaşan Güney Ekspresinde de savaş korkusuyla İstanbula gelenler vardı. Yatak, yorgan, kap kacak, çuvallarla bulgur, pirinç, peynir ve bidonlarca pekmezle gelen aileler dikkat çekiyordu. Burada işimiz olmaz ama.. 14 yaşındaki Tayfun Ekin, diğer çocuklar gibi okulu bırakıp ailesiyle İstanbula kaçanlardan. Türkçe bilmeyen anneannesi Halime Bulutun (70) sözlerini bize tercüme ediyor. Halime Nine ise kucağında taşıdığı bir aylık torunu Mehmet Şerife bakarak, "Geri dönmeyip ne yapacağız, her şeyimiz orada. Bebeler ölmesin, çocuklar daha fazla üzülmesin istedik" diye konuştu. Bin dönümlük arazisini geride bıraktığını belirten 42 yaşındaki Güney Polatın 10 çocuğu var. "Biz çiftçiyiz. Batmanda ekmek kalmadı ama İstanbulda da işimiz olmaz, döneceğiz" diyor. Batmanda dükkân kapatan 52 esnaftan biri olduğunu söyleyen bakkal Medeni Kaya da, "Ölüm korkusu, açlık korkusuna karıştı. Kalıcı değiliz İstanbulda ama savaş krizi Mardinin ve Batmanın ekonomisini tamamen tüketti. Sonrasında ne olur bilinmez" dedi. Körüklerimiz patladı Aynı manzara sabah saat 09.00 sıralarında Esenler Otogarında da yaşanıyor. Yolcular, otobüsün koridorlarına taşmış... Dilmenler Mardin Seyahatin sorumlusu Hatip Turunç, "Bu yolcu patlaması önceki gün başladı. Bilet parasını denkleştiren memleketi terk ediyor. Yanlarına aldıkları baklagil, peynir, pekmez gibi yiyecek ve döşekler, otobüslerimizin körüklerini patlattı" diye konuştu. Diğer otobüs firmaları gibi onlar da ek seferler koymayı planlıyor.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.