SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Bitkisel yağlar bunamaya sebep oluyor

Uzmanlar uyarıyor. Bitkisel yağ tüketimi beyinde plak oluşturarak nörolojik dejenerasayon hastalıklarına yol açabilir.

|

Uzmanlara göre bitkisel sıvı yağları beslenmemize ekleyerek bunama riskimizi arttırıyoruz. Yapılan araştırmalara göre bu tür yağlar diğer yağlara göre beyinde plak oluşumuna daha fazla neden oluyor.

20.yüzyılın ortalarında Amerika'da uzman doktorlar tereyağı ve krema gibi doymuş yağları bırakıp bitkisel yağların tercih edilmesini söylemişti. Beslenme uzmanı ve aile doktoru Dr. Catherine Shanahan bunun ciddi bir hata olduğunu söylüyor.

Dr. Shanahan'a göre bitkisel yağların evlerde kullanımının yaygınlaşmasının sebebinin yalnızca bu açıklamalar olmadığını, fiyatının da etkili olduğunu belirtiyor. 'Restoranlar ve diğer işletmeler bitkisel yağları fiyatı ve kolayca bulunabilir olmasından dolayı tercih ediyor.' diyor Dr. Shanahan ve ekliyor; 'Yanma dereceleri yüksek değil ve zeytin yağı gibi bir tadı olmadığı için her türlü yemekte kullanılabiliyor.'

Palm yağı, mısır yağı, soy yağı, ayçiçek yağı, pamuk çekirdeği yağı ve pirinç yağı gibi bitkisel yağların fazlası yorgunluk, migren ve hatta sonradan bunama gibi mental rahatsızlıklara neden olabilir.

Bitkisel yağlar oksidatif stres yaratarak beyin zarlarına zarar veriyor ve sonuç olarak beyinde plak birikmesine neden oluyor.

Bitkisel yağların negatif etkilerini yok etmek aslında basit; zararlı yağları beslenmenizden atın. Dr.Shanahan insanlara sadece bir haftalığına bitkisel yağ tüketmemelerini öneriyor ve bu kısa sürede bile farkı kendilerinin de görebileceklerini söylüyor. Tat alıcılarımızın canlanıp yemeklerin tadını daha iyi alacağımızın ve enerjimizin de artacağının sözünü veriyor.

Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu'nun Mayıs’ta yayınladığı raporda palm yağı içeren ürünlerde kullanılan bu yağdaki bileşenlerin doğaya zehirli ve kanserojen olduğu kanıtlanmıştır. Üretici firmanın yaptığı açıklamaya göre bu ürünlerde kullanılan palm yağının daha düşük bir ısıda arıtıldığını ve sonuç olarak az sayıda zararlı bileşen bulunduğunu iddia etmiştir.

Dr. Shanahan'a göre bu, günde bir paket sigara yerine günde 3 sigara içerek sigaranın zararlarından etkilenmeyeceğini düşünmek gibidir.

Şirketlerin bu yağları tercih etmelerinin sebebi ürünlerin raf ömürlerini uzatan anti-mikrobik yapıya sahip olmalarıdır.

Bitkisel yağların kalp rahatsızlıklarına ve antioksidan azalmasına neden olduğuna dair birçok araştırma ortaya çıkmıştır. Tekli doymamış yağlar ve Omega-3 yağlarını içerdiği için bitkisel yağlar hala sağlığa yararlı olarak tanıtılmaya devam ediyor. Bu yağlar kolayca oksitleniyor ve vücuttaki antioksidanları azaltarak iltihaplara ve hücrelerde mutasyona yol açıyor.

Bitkisel yağlar ayrıca yüksek seviyede zehirli olan trans yağ içerir. Trans yağ kalp rahatsızlıklarına, kansere, diyabete ve obeziteye yol açıyor.

Son yıllarda tereyağı ve avokado gibi kalp dostu yağların yararlarını açıklayan araştırmaların sayısında artış yaşanmıştır. Dr. Shanahan yemek yaparken hindistan cevizi yağı ya da fıstık yağı kullanılmasını öneriyor ama rafine edilmemiş olmalarının da önemli olduğunu belirtiyor.

Palm Yağı Kanserojen Olabilir Mi?

Palm yağı içeren ürünler son zamanlardaki bir araştırmanın ana konusu olmuştur. Dünya Sağlık Örgütünün açıklamalarından sonra Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu'nun raporuna göre palm yağı en kanserojen olan yağ türü ilan edilmiştir.

Palm yağı içeren ürünlerin üretici firmaları, palm yağını düşük bir ısıda rafine ettiklerini ve sonuç olarak daha az sayıda zararlı madde içerdiğini ısrarla iddia ediyor. Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu'nun raporunda ise palm yağının 200 derecenin üstünde rafine edildiğinde tehlikeli olduğunu belirtiliyor.

Yüksek derecelerdeki sıcaklıklar palm yağının doğal kırmızı rengini yok etmek ve kokusunu nötrlemek için kullanılıyor. Bu süreç aynı zamanda glisidil yağlı asit esterlerinin (GE) oluşmasına neden oluyor. Tüketildiğinde ise GE'ler tümör oluşumuna neden oluyor.

PembeNar Özel

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.