Brusella Hastalığı Nedir? Brusella Bulaşıcı Mıdır, Nasıl Bulaşır?
Brusella hastalığı, enfekte olan hayvanlardan, insanlara geçen bakteriyel kaynaklı, bulaşıcı bir hastalıktır. Tıp dilinde Bruelloz şeklinde de isimlendirilen hastalığa, brusella adlı bakteriler neden olur. Peki brusella hastalığı nedir? Brusella bulaşıcı mıdır, nasıl bulaşır? İşte brusella hastalığı ile alakalı bilinmesi gereken tüm ayrıntılar.
Brusella hastalığı; brusella adlı bakteriden kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Akdeniz'de çok sık bir şekilde rastlanan ve hayvanlarda oluşarak, insanlara da bulaşan bir hastalık çeşididir. Keçi, sığır, manda, koyun, domuz gibi hayvanların etinden, sütünden ve süt ürünlerinden, brusella hastalığı bulunan hayvanların gebeliğinden ve idrarından insanlara geçebilmektedir. Bu hastalık; Bang hastalığı, Malta humması ve Akdeniz ateşi olarak da adlandırılmaktadır.
Brusella Hastalığı Nedir?
Brusella hastalığı; koyun, sığır, domuz, keçi, köpek türü hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalık türüdür. Patojen bakteriler; vücuda enfekte olan hayvanların eti, idrarı, dışkısı ya da sütüyle direkt temas etmesi sonucunda bulaşabilir. Bu yüzden çiğ et veya hayvanlarla çalışan çiftçiler, mezbaha görevlileri, veterinerler bilhassa risk altındadırlar. Bruselloz riskinin azaltılması adına pastörize edilmeyen süt ve çiğ et ürünlerini tüketmemek gerekir. Hayvanlar ya da etler ile çalışırken koruyucu elbiseler ve eldiven giymek çok önemlidir.
Brusella Bulaşıcı mıdır?
Brusella hastalığı, zayıf oranda bulaşıcıdır. Bunun nedeni, bu hastalığın bireyden bireye bulaşmasının nadir olmasından kaynaklıdır. İnsanlar; pastörize edilmeyen ya da çiğ süt ürünlerini içmekten, aerosol şekline getirilen bakterilerin solunmasıyla veya deride ya da mukozada bulunan lezyonlar ile kapabilir. Brusella hastalığı; yaşayan bakterilerin vahşi ve evcil hayvanlarda, süt ve süt ürünlerde bulduğu salgılarda yer aldığı bulaşıcıdır.
Brusella Nasıl Bulaşır?
Brusella hastalığı; insanlara enfekte olan hayvanlar ve hayvan ürünleriyle temas etme sonucunda bulaşmaktadır. Hastalığın, kişiden kişiye bulaşması oldukça ender görülen bir durumdur. Ancak emzikli annelerden anne sütü yolu ile bebeklerine de geçmesi muhtemeldir. Brusellanın bulaş yolları ise aşağıdaki gibidir;
- Ender şekilde cinsel temas yolu ile bireyden bireye,
- Pastörize edilmeyen süt ya da az pişmiş et gibi enfekte hayvana ait olan gıdalar yolu ile,
- Brusella bakterisiyle kontamine olan kirli havadan solunum yolu ile,
- Ciltte yer alan çizik, kesik gibi açık yaralardan enfekte havyanın etiyle temas neticesinde,
- Hasta hayvanların sıvılarının, göze teması sonucunda bulaşır.
Brusella hastalığından korunmak adına; pişmemiş veya az pişmiş etlerin tüketilmemesi, hayvan etlerine çıplak elle dokunulmaması, sütün kaynatılması ya da pastörize edilmesi gibi hususlar dikkate alınmalıdır.