SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Çavdar Ekmeğinin Faydaları Nelerdir? Tam Çavdar Ekmeği Kalori Ve Besin Değerleri

Son zamanlarda pek çok sağlık haberlerinde çavdar ekmeğinin sağlık açısından faydalarını duyabiliriz. Özellikle çavdar ekmeğinin ilk olarak ortaya çıkışı orta çağlara kadar dayanmaktadır. Çavdar ekmeği lif bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olduğu için sağlıklı besinler arasında yer almaktadır. Yazımızda çavdar ekmeğinin sağlık açısından tüm faydalarını sizlerle paylaştık. Peki, çavdar ekmeğinin faydaları nelerdir ve tam çavdar ekmeği kalori ve besin değerleri nedir? İşte, tüm detaylar.

|

Çavdar ekmeği eski zamanlardan beri en fazla tüketilen ekmeklerden bir tanesidir. Özellikle çavdar ekmeğinin içerisinde yer alan fosfor, çeşitli antioksidanlar, magnezyum ve vitaminler ekmeği, tahıl ürünleri arasında en sağlıklı ekmek yapmaktadır.

Çavdar Ekmeğinin Faydaları Nelerdir?

Çavdar ekmeği lif, potasyum, kalsiyum, magnezyum, antioksidan ve vitaminler açısından çok zengindir. Bu besinleri içerisinde barındıran çavdar ekmeği, özellikle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu bir nitelik taşımaktadır.
- Beyaz ekmek vücudun kan şekerini yükselttiğini için insülin düzeyini de artırır. Fakat çavdar ekmeği işlenmiş bir tahıl ürünü olduğu için kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olur.
- Çavdar ekmeği vücut içerisindeki kan dolaşımının daha etkili şekilde çalışmasına yardımcıdır.
- Kalp ritmi ile ilgili bazı rahatsızlıkları olan kişilerin bu sorunlarını ortadan kaldırır. - Çavdar ekmeği içerisinde lif oranı fazla olduğu için kişilerde hızlı kilo vermeye yardımcıdır. Ayrıca tokluk hissini artırır.
- Lif içeriği fazla olan çavdar ekmeği safra kesesinde oluşan taşların engellemek amacıyla da tercih edilir.

Tam Çavdar Ekmeği Kalori Ve Besin Değerleri

İnce bir dilimden oluşan çavdar ekmeği yaklaşık olarak 63 kaloridir. İnce dilim çavdar ekmeği 30 gram kadar gelmektedir. Günlük bir dilim yiyeceğiniz çavdar ekmeğinden pek çok fayda sağlayabilirsiniz. Özellikle çavdar ekmeği içerisinde kan şekerini yavaş yükselten lifler mevcuttur. Her tüketimde çavdar ekmeğinden potasyum, kalsiyum, selenyum gibi besinler alınır. Bu besinlerin her biri kişilerde tokluk hissini artırır. Tokluk hissi ile beraber diyabet hastası olanlar ya da kilo kontrolü sağlayamayan kişiler için çavdar ekmeği en uygun etmek türlerinden birisidir.
Bir dilim çavdar ekmeği içerisinde şu besin değerleri mevcuttur;
- karbonhidrat 13.15,
- protein 1.81,
- yağ 0.27,
- lif 1.72,
- potasyum 65.1,
- bu besinlerin haricinde kalsiyum, A vitamini C vitamini ve demir içeriği çavdar ekmeğinde bulunur.

Çavdar Ekmeği Kilo Aldırır mı?

Çavdar ekmeği özellikle içerisinde bulunan ve bazı besinler sayesinde sağlıklı ve düşük kalorili bir besindir. Özellikle içerisinde sağlık açısından temel gıda kabul edilen makro ve mikro besinler yer alır. Çavdar ekmeği karbonhidrat bakımından yüksek bir besindir. Kilo kontrolü sağlamak isteyen kişiler çavdar ekmeğini kesinlikle pilav, makarna gibi yüksek karbonhidrata sahip besinlerle tüketmemelidir.

Çavdar ekmeğinin kalorisi düşük olması kilo açısından kişilere yardımcıdır. Yani çavdar ekmeği tüketerek kilo kontrolü daha kolay şekilde sağlayabilirsiniz. Ayrıca günlük ince kesilmiş 3 ya da 4 dilim çavdar ekmeğin kişilerde tokluk hissini artırır. Böylece kan şekeri dengelenir ve kilo vermeye yardımcı olur.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.