SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Cemre düşmesi nedir?

Bahar ayları gelirken sıkça duyduğumuz cemre düşmesi nedir, ne zaman gerçekleşir?

|

Cemre nedir?

Sıcak aylarda Arap halkı serinlemek adına yüksek yerlerde yaşamış, havalar soğuduğunda ise alçak yerlere gelerek buralarda yaşam sürmüşlerdir. Yaşam şartlarının elverişli olmasından dolayı özellikle yerleşim yeri olarak düzlükler seçilmiştir. Bu düzlüklerin orta kısmına çadırlar kurulmuştur. O dönemde hayvancılığı geçim kaynağı olarak benimseyen Arap halkı, hayvanlar çadırlardan uzak kalmasın diye tüm hayvanları çadıra yakın bir kısımda daire şeklinde toplamıştır. Kış mevsimi geldiği zaman çadırlara yakın bir yerde toplamda 3 ateş yakılırdı. Bu ateşlerden birisi insanlar için yakılırken diğer ikisi de hayvanlar için yakılırdı. Bir süre sonra havalar ısınınca ateşler teker teker söndürülmüştür. Meydana gelen bu hava ısınması olayına da cemre düşmesi denilmiştir.

Cemre düşmesi ne zaman gerçekleşir?

Cemre her sene ilkbahar gelmeden 1 hafta önce sırasıyla havaya, suya ve toprağa düşer. Bu olaylar gerçekleştikten sonra hava, su ve toprakta ciddi ısınmalar meydana gelir. Cemre düşmesi olayı 19 – 20 Şubat tarihlerinde havaya 26 – 27 Şubat tarihinde suya ve 5 – 6 Mart tarihinde ise toprağa düşecek şekilde gerçekleşmektedir.

Cemre düşmesi göçebe Türk halkı için de büyük bir öneme sahipti. Cemre düşmesi sevinçli bir dönem dolduğundan cemre düşme tarihlerinde sosyal sorunların azaldığı ve insanların daha pozitif oldukları bilinmektedir.

Küresel ısınmanın etkileri her geçen gün daha şiddetli bir şekilde hissedilmeye başlandığından dolayı cemre düşme tarihlerinde kimi zaman havaların ısınmadığı da görülmektedir. Cemrenin düşmesi gereken zamanlarda kimi yerlerde kar yağışlarının da olduğu görülmektedir. Bu durum da cemre düşmesine olan inancın her geçen gün azalmasına neden olmaktadır.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.