SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Çin mutfağı çok popüler

Çin mutfağı çok popüler

|


YEŞİM NUR


       Dünyanın en popüler mutfaklarından biri Çin mutfağı. Nereye giderseniz gidin her yerde bir Çin Restoranı buluyorsunuz. Türkiye'de sayıları fazla olmasa da yıllardır hizmet veren Çin Restoranları mevcut. Swissotel Istanbul-The Bosphorus, 30 Nisan'a dek Ku-Kong Çin Restoranı'nda düzenlediği Çin Yemekleri Festivali'yle bu mutfağı daha yakından tanıtıyor. Swissotel-Pekin, Swissotel-Dalian, Türk Hava Yolları ve Doluca'nın katkılarıyla düzenlenen festivalde, merak ettiğiniz tüm Çin yemeği çeşitlerini bulabilirsiniz.
       Kendi içinde çok farklılık gösteren, her damak tadına uygun yemeklerin yer aldığı Çin mutfağıyla ilgili olarak Swissotel'in Çin mutfağının Şefi Chan Chan Wing'le konuştuk.

       Çin yemeğinin tüm dünyada bu kadar popüler olmasını neye bağlıyorsunuz?
       Çin yemeğinin çok farlı bir stili var. Çin'in kuzeyinde ayrı güneyinde ayrı özellikler gösteriyor. Güneyi kıyı bölgesi olduğu için deniz ürünleri ön plana çıkıyor. Çinliler de bulabildikleri bütün bu ürünleri yemeyi seviyor. Yabancılar için Çin yemeği farklı bir tat. Özellikle deniz ürünleri ağırlıklı olması, et ağırlıklı mutfaklara sahip yabancıların ilgisini çekiyor sanırım.
       Avrupa, Amerika'da bulundum ve Çin yemeğinin iyi iş yaptığını gördüm.

       Çin yemeğinin sağlıklı olduğu da söyleniyor...
       Eskiden Çin yemekleri çok ağırdı, çok yağlı olurdu ama şimdi çok değişti. Yemeğin ana maddelerine baktığımızda daha ölçülü yağ kullanıldığını görüyoruz. Deniz ürünü olsun, tavuk olsun tadının yanı sıra vücutta yağ yapmıyor. Yemek hızla ve çok harlı ateşle kısa sürede pişirilip servis edildiği için vitaminlerini kaybetmiyor. Ayrıca, köpekbalığı yüzgeci gibi bazı malzemelerin kanseri önleyici olduğu bilimadamlarınca da kanıtlandı.

       Çin yemekleri bizim asla sofralarımızda kullanmaya cesaret edemeyeceğimiz, farklı malzemelerle dolu. Deniz anası, maymun beyni... Bunları sofraya getirmeyi nasıl başardınız?
       Çin mutfağı Batı'dan çok farklı tabii. Kullanılan malzemelerin geçmişi de Batı'ya göre oldukça eski. Örneğin maymun beyninin malzeme olarak kullanılması taa Ming Hanedanı dönemine kadar uzanıyor. Denenmiş ve beğenilmiş.

       Çin'in kuzeyinde ve güneyindeki yemek geleneği de çok farklı...
       Güney mutfağı çok basit fazla malzeme kullanmıyor ama kuzey soyayı veya diğer sosları, kırmızı biber ve chili biberini çok kullanıyor. Ancak güneyde yemekler buharda pişiyor lezzetinin sırrı burada.

       Bu kadar popüler ve sağlıklı olan Çin yemeklerini tatmak, özellikle Türkiye'de çok pahalı. Neden?
       Birçok malzeme Çin'den ithal ediliyor. Örneğin, köpekbalığı yüzgeci veya kuş yuvasını Uzakdoğu'dan getirtiyorlar. Türkiye'deki vergi uygulamalarının maliyeti çok fazla oluğu için, bu da direkt restoran müşterisine yansıyor.

       Bu kadar eski ve geniş bir mutfağa sahip Çinliler başka mutfak tercih ediyorlar mı?
       Çin'de insanlar yemek konusunda muhafazakarlar. Daha çok kendi mutfaklarını tercih ediyorlar. Ortalama bir Çinli haftada bir, bilemediniz iki kere Batı mutfağından yemek yer.

       Çin çok eski bir kültüre sahip. Bu yemeklerin ardında felsefi bir boyut var mı?
       Çin, bin yıllık bir kültüre sahip ve büyük bir alana yayılı bir ülke. Zamanla yemek kültürünü oluşturdu. Çinliler sadece doymak için yemiyor, sağlıklı kalabilmek için yiyor. Hangi ürünün neye iyi geldiğini yüzyıllar önce çözdüler.

       Sizin Türk yemekleriyle aranız nasıl?
       Bir iki kere yedim. Lahmacun ve şiş kebabı damak tadıma uygun buldum.

İstanbul'da Çin restoranları

      
  • Chinese Unlimited/Teşvikiye: Çağdaş Asya dekorunda, otantik tatlar, üstelik makul fiyatlarla. Yakında oturanlara paket servisi var. Tel: 0 212 240 31 66
  • Dragon/Elmadağ: Yıllardır servis veren restoran, Çin mutfağı deyince İstanbul'da akla ilk gelen isimlerden. 12.00-14.30 ve 19.00-23.30 arasında süren servis mükemmel. Kredi kartı kabul ediliyor. Tel: 0 212 231 62 00
  • Royal China/Yeşilyurt: Çin'in farklı yörelerinden spesiyaller, Hong Kong'lu usta tarafından özenle pişiriliyor. Pekin Ördeği tavsiye edilir. Öğlen ve akşam yemeği servisi var. Kredi kartı geçerli. Tel: 0 212 573 67 74
  • Ku-Kong/Maçka: Swissotel Istanbul-The Bosphorus bünyesinde hizmet veriyor. Çin Yemekleri Festivali boyunca iki şanslı çifte Çin'e iki kişilik gidiş-dönüş uçak bileti ve Swissotel-Pekin'de konaklama kazandırıyor.





  • © Copyright 2025

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.