SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Çörek Otu Faydaları Nelerdir? Çörek Otu Nasıl Kullanılır?

Tarih boyunca tıp dalında kullanılan çörek otunun faydaları saymakla bitmez. Pek çok hatalığa iyi gelen şifalı bitki çörek otu sedef, kolesterol, egzama, alerjiler ve zayıflama için kullanılmaktadır. Baharat olarak da kullanılan çörek otu siyah taneciklerden oluşur. Yemeklerde ve hamur işi tariflerinde de sıklıkla tüketilen çörek otunun ezilmiş bir şekilde tüketilmesi önerilir. Çörek otu faydaları nelerdir? diyorsanız “Çörek otu nasıl kullanılır?” içeriğimizden detaylara ulaşabilirsiniz.

|

Çörek otu Asya bölgesine ait bir bitkidir. Türk sofralarında ve hamur işlerinde oldukça tercih edilir. İçerdiği bileşenlerle de pek çok hastalığa şifa kaynağıdır. Çörek otu içeriğinde bulunan temel bileşenler sayesinde pek çok sayıda fayda göstermektedir. Çörek otu yağı da barındırdığı mineral ve ya vitaminlerle günümüzde sedef hastalığı, öksürük, astım, bağışıklık sistemi, akne, egzama, diyabet gibi pek çok hastalığa alternatif olarak kullanılmaktadır.

Çörek otunun temel bileşenlerinden birisi de “thymoquinone” olmaktadır. Ayrıca palmitik asit, stearik asit, oleik asit, palmitoleik asit, linoleik asit, araşidonik asit ve de vitaminler, kalsiyum, demir, bakır ve fosfor içermektedir.

Çörek Otunun Faydaları Nelerdir?

- Kas ve eklem ağrılarını azaltır.
- Uykuyu düzene sokar.
- Yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar.
- Dizanteriye karşı yararlıdır.
- Hemoroit hastalarına iti gelir.
- Mide bulantısı ve kabızlığın kısa sürede geçmesini sağlar.
- Sinüzite faydalıdır.
- Kalbe iyi gelir. Saç dökülme tedavisinde kullanılır. Kırıkları onarır.
- Stres ve gerginliği azaltır, rahatlama sağlar.
- Şekeri dengeler, yüksek kolesterolü düzenler.
- Cinsel iktidarsızlığı ortadan kaldırır.
- Astım, öksürük ve soğuk algınlığına iyi gelir.

Çörek Otu Nasıl Kullanılır?

Orta Asya, Anadolu ve Orta Doğu, Kafkas bölgelerinde çörek otu ekmeklere, salatalara ve başka yiyeceklere eklendiği gibi soğuk sıkım yağından da istifade ediliyor. Ayrıca öğütülmüş, toz haline getirilmiş çörek otu bala, salatalara eklenerek de kullanılabiliyor. Çörek otundan çıkan posa ile çörek otunun kendi yağı ve zeytin yağı ile karıştırıp macun kıvamına getirip maske yaptıklarında cilt güzelliğine, sivilceye, yüzdeki leke, akneye iyi geliyor.

Çörek Otunun Cilde Faydaları Nelerdir?

Çörek otunun düzenli bir şekilde tüketilmesinin pek çok sayıda faydası bulunmaktadır. Bunlar;

Çörek otu günümüzde düzenli olarak tüketilir ise kurumuş ciltleri nemlendirerek deri çatlamasına iyi gelmektedir.

Sivilce ve de akne oluşumlarına karşı olumlu etkiler gösterdiği için kullanılmaktadır.

 Sedef hastalığı gibi sorunların iyileşmesini sağlar ve egzamalara ve de cilt rahatsızlıklarına karşı da yaygın olarak kullanılmaktadır.

 Çörek otu tüketimi cildi parlaklaştırıp cildin daha güzel görünmesini ve daha sıkı görünmesini sağlamaktadır. Ayrıca yaygın olarak kullanılan çörek otu ayaklardaki mantarı yok eder.

 Çörek otu tüketimi güneş yanığı ya da güneş lekelerine karşı da yaygın bir şekilde de kullanılmaktadır.

Çörek Otu Yağı İle Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Çörek otu yağı ile cilt bakımı yapılırken öncelikle aşırı dozda sürmemeye dikkat edilmelidir. Belirtilen mineral ve vitaminler ile cilt üzerindeki yer alan yağlı ve ya tıkanmış gözeneklerin açılmasını sağlamaktadır.

 Doğal yol ile cildin nemlendirilmesini sağlayan çörek otu yağı daha temiz bir görünüm kazandırır.

 İnce çizgilerin ve kırışıkların giderilmesini sağlayan çörek otu yağı her gün düzenli bir şekilde ilgili bölgeye sürülmelidir.

 İçerdiği amino asitler sayesinde düzenli ve uzun süreli kullanımları ciltte yer alan koyu lekelerin azalmasını sağlamaktadır.

 Bunlara ek olarak günde bir kez sürülmesi gereken çörek otu yağı ile birlikte kişiler güneşlenmekten de kaçınılmalıdır.

Çörek Otu Zayıflatır Mı?

Pek çok bitki zayıflama dönemlerinde size yardımcı olabilir. Çörek otu da bunlardan biridir. Ancak çörek otunun tek başına zayıflatacağı düşüncesi yanlıştır. Çörek otu zayıflama programlarında takviye olarak kullanılmalıdır. Bunun için uygulayacağınız tariflerden biri yoğurt kürüdür. Bu kürde yoğurdun içine 1 yemek kaşığı çörek otu ekleyerek akşam yemeğinde 30 dakika ya da 1 saat önce tüketmelisiniz. Bu işlem yemek öncesi metabolizmayı hızlandırır. Taneli bir şekilde çörek otunu tüketemeyenler yoğurt kürünü çörek otu yağı ile yaparak da yiyebilir. Burada kullanım oranı 1 çay kaşığını aşmamalıdır.

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.