SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Damarlar, pasta çörek sevmiyor!

Stres altındayken hamur işleri gibi yağlı yiyecekler tüketmenin, damar fonksiyonunu daraltarak beyne giden kan akışını yavaşlatıp, oksijeni azalttığı ortaya çıktı.

|

İnsanların stresli oldukları zamanlarda börek, çörek, tatlı gibi yağlı hamur işlerine yöneldikleri biliniyor. Ancak, stres altındayken yağlı hamur işleri tüketmenin damar fonksiyonunu yüzde 1.74 oranında azalttığı ortaya çıktı. Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, damar fonksiyonunun daralması da beyne giden kan akışını yavaşlatıp oksijeni azaltıyor. Bu da stresi daha artırıp ruh halini ve zihinsel sağlığı olumsuz etkiliyor.

Yağ oranına dikkat

Araştırmanın yazarlarından Rosalind Baynham, “Strese girdiğimizde vücutta olağanüstü hal oluyor, kalp atışlarımız ve tansiyonumuz artıyor. Ayrıca damar sağlığının bir ölçüsü olan, kan damarlarının esnekliği zihinsel stresle birlikte azalıyor. Damar fonksiyonundaki yüzde 1’lik azalmanın bile kardiyovasküler hastalık riskinde yüzde 13’lük artışa neden olduğu biliniyor. Yağlı gıdalar, ruh halini olumsuz etkiliyor” dedi. Prof. Jet Veldhuijzen van Zanten de stresli işlerde çalışanların, kardiyovasküler hastalık riski olanların araştırmayı ciddiye almasını önerdi.

Bisküvi yerine elma, armut

Uzmanlar kendimizi gerilimli hissettiğimizde, vücudumuzu stresten uzaklaştırmak için yağlı, unlu gıdalara değil meyve - sebzeye yönelmemiz gerektiğini söyledi. Araştırmacılar, daha sağlıklı gıdaların damar fonksiyonundaki bozukluğu tamir edebileceğini söyledi. Bilim insanları, özellikle kakao, çilek, üzüm, elma, armut, diğer meyve ve sebzeler gibi polifenoller açısından zengin gıdaların damar fonksiyonunu düzelttiğini bildirdi. Özellikle önemli görüşmeler öncesi meyve - sebzeyle beslenilmesi tavsiye edildi. 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.