SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Deniz Anası Nasıl Ürer? Deniz Anaları Nasıl Çoğalır?

Deniz anası ya da medüz, serbest yüzen Hydrozoa ve Scyphozoa sınıflarına dahil edilen bir deniz canlısıdır. Tehlikeli olmalarının yanı sıra parlak renkli bedenleriyle büyülü bir dünyadan geliyor gibi görünen bu eşsiz güzellikteki canlıların nasıl yaşadığı ve ürediği akıllara takılan konulardan biridir. Deniz anası nasıl ürer ve nasıl çoğalır detayları ile derledik.

|

Deniz anaları, yassı bedene sahip ve yüzmeye adapte olmuş polip olarak tanımlanırlar. Yayvan ya da kubbeli bir vücut yapısına sahip olan deniz anaları poliplerden daha karmaşık bir yapıya sahiptirler.

Deniz Anası Çeşitleri

Deniz analarının genel olarak büyük ve zehirli olmak üzere iki türü vardır. Bu iki tür de kendi içinde başka gruplara ayrılır. Büyük deniz anaları (scyphozoa) polip ve medüz formda olabilen türlerdir. Polipler genellikle tekil yaşarken, medüzler kenarlarında lob ve strabilasyon bulunan canlılardır.

Zehirli deniz anaları ise vücutlarında toksin madde bulundururlar. Pek çok alt tür ve grubu olan zehirli deniz analarının dokunaç ve kamçılarında minik şeffaf kesecikler bulunur. Bu keseciklerin içi zehir yani toksin madde ile doludur.

Başka canlılara temas ettiklerinde karşısındaki zehirleme etkisi gösteren bu deniz anası türleri öldüklerinde bile temas edeni zehirlerler. İçi zehir dolu kesecikler bu canlılara dokunulduğunda açılır ve içindeki zehri bulaştırır. Bu sayede karşı tarafta yanma hissi meydana gelir.

Deniz Anası Nasıl Ürer?

Deniz anaları son derece büyülü canlılardır ve tomurcuklanma ya da eşeyli üreme yoluyla çoğalırlar. Eşeyli üremede dişi yumurta hücreleri erkek sperm hücreleri tarafından suda döllenir. Bu yumurtalar çatladığında larvalar ortaya çıkar. Larvalar sil yardımıyla hareket edebilirler ve sudaki diğer canlılarla beslenirler. Larva büyüyerek polip aşamasına geçer. Bazı deniz analarında erkek sperm hücresi dişi vücuduna girerek yumurta hücresini döller. Daha sonra dişi döllenen yumurtayı suya bırakır ve yumurtalardan larva çıkma süreci başlar.

Eşeysiz üreyen deniz anaları, kendilerini kopyalayabilir ya da tomurcuklanma yoluyla üreyebilirler. Tomurcuklanan yapılardan genç deniz anaları oluşur. Suyun hareketi bu canlıları etrafa dağıtır. Kendi kendine beslenen ve tekil yaşayan bu canlılar başka canlılara yem olmazlarsa büyüyerek deniz anası haline gelirler.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.