DNA onarıcı genin mutasyonu kanser ve kısırlık habercisi
DNA hasarını onaran gen olarak bilinen “BRCA 1” genindeki mutasyonun, erken dönem meme ve yumurtalık kanserinin habercisi olmasının yanı sıra kısırlıkla da ilişkili olduğu anlaşıldı.
ABD’de yumurtalık nakli çalışmalarıyla tanınan Türk bilim insanı Prof. Dr. Kutluk Oktay ve ekibinin, meme kanseri hastalığı bulunan 126 kadın üzerinde yaptığı çalışma, BRCA 1 genindeki mutasyonun kadınlarda yumurta rezervindeki erken dönem azalmayla bağlantısı olduğunu ortaya koydu. Veriler, Journal of Clinical Oncology’de de yayımlandı. New York Medical College Westchester Medical Center Üreme Sağlığı Departmanı Başkanı olan Oktay, geçmişinde kısırlık öyküsü bulunmayan 126 meme kanserli kadın üzerinde uyguladıkları tedavi sırasında ilginç bir sonuca ulaştıklarını söyledi.
İki rahatsızlığın ilişkisi
Oktay, kanser tedavisi süresince yumurtalık dokuları dondurulacak hastalarda östrojen düzeyini düşük tutan ve yumurtayı uyardığı bilinen ‘letrozol’ adlı ilacı kullandıklarını ancak özellikle bazı genç hastalardaki rezervlerde beklenmeyecek kadar düşük yanıt aldıklarını kaydetti. Oktay, çoğunluğunda BRCA 1 genindeki mutasyona rastladıkları bu hastalarda, düşük yumurta rezervi olasılığının 38 kat arttığının görüldüğünü bildirdi. Oktay, “Kısırlık vakalarında özellikle over (yumurta) ve meme kanseri oranında artma olduğunu görüyorduk ama nedeni bilinmiyordu. Bu teori, belki de yumurta rezervi düşük olan hastalarda, bu tip mutasyonların bulunduğunu gösteriyor. BRCA 1 geni, DNA hasarını onaran bir gen ve o gende bozukluk olunca DNA hasarı kansere ve aynı zamanda belki de yumurtaların erken kaybına yol açıyor” dedi.
Erkeklerde düşük sperm
Oktay, sperm sayısı düşük bazı erkekler için de bu durumun söz konusu olabileceğini, gen mutasyonu görülen farelerde sperm üretiminin durduğunun belirlendiğini vurguladı.
Alzheimer’a karşı çilekli sütABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Alzheimer hastalarının hafızasını güçlendirecek sütlü bir içecek geliştirdi. “Souvenaid” isimli çilekli sütün içinde, anne sütünde de bulunan ve hafızayı güçlendirme özelliğine sahip omega 3, üridin ve kolin maddeleri ile B vitaminleri ve antioksidanlar bulunuyor. İçeceğin ilk testleri, Alzheimer hastalığının ilk aşamalarında olan yaşlılar üzerinde yapıldı. İçeceği 3 ay boyunca kahvaltıda içen yaşlıların yüzde 40’ının kısa süreli hafıza testlerinde daha başarılı olduğu görüldü. Araştırmanın finansmanını gıda şirketi Danone’nin yaptığı ve yeni başlayan geniş çaplı testlerin de başarılı olması halinde ürünün iki yıl içinde satışa çıkacağı belirtildi.