SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Genital siğil nedir? Genital siğil belirtileri nelerdir?

Genital siğil, toplumda hem erkekte hem de kadında oldukça sık görülen ve oldukça kolay bulaşan bir hastalıktır. Maalesef toplumumuz genital siğiller konusunda yeterince bilgiye sahip değildir. Bu yazımızda sizlere “Genital siğil nedir?”, “Genital siğil belirtileri nelerdir?” ve “Genital siğil tedavisi nasıl yapılır?” sorularıyla ile ilgili detaylı yanıtlar sunacağım.

Milliyet Haber

Genital siğil nedir?

Genital siğil HPV virüsüne bağlı olarak genital bölgede oluşan siğillerdir. Vulvada, vajende, rahim ağzında olabileceği gibi, makat siğili, erkeklerde peniste siğil olabilir. Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğundan çiftlerden birinde varsa diğerine de bulaşma riski oldukça yüksektir. Yüzlerce HPV virüsü olmakla birlikte kadın genital sisteminde en sık siğile neden olan HPV virüsü tip 6 ve tip 11’dir.

Genital siğil neden olur?

Genital siğil HPV virüsüne bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. HPV virüsü kişiye bulaştıktan sonra hücre içine geçerek hücrenin yapısını değiştirir ve siğil oluşumu başlamış olur. Pek çok kadın hayatının herhangi bir döneminde HPV virüsü ile enfekte olur. Ancak bunların %85-90’ında immün sistem tarafından virüs yok edilir ve vücuttan temizlenir. Kalan hastalarda ise genital siğil ya da rahim ağzı kanseri öncüsü lezyonlar oluşabilir. 

Genital siğil belirtileri nelerdir?

 Genital siğil belirtileri başlangıçta oldukça siliktir. Küçük bir veya birkaç tane ciltten kabarık et parçası şeklinde başlar. Hasta tarafından genelde bu dönemde fark edilmez ya da önemsenmez. Ancak kısa sürede çoğalmaya başlar ve hasta tarafından fark edilecek hale gelir. Genelde kadınlarda genital siğiller vulvada, vajende, makat bölgesinde olmaktadır. Muayene ve tedavisini ihmal eden kadınlarda siğil bazen tüm genital bölgeyi bağlayabilir. Bazen de büyük genital kondilom dediğimiz karnabahar şeklinde yapılar oluşabilir. Bu yapılarda bazen kanamalar oluşabilir. Ancak günümüzde bilinçlenmiş insanımız bu aşamalara gelmeden tedavi yoluna gittiğinden çok ilerlemiş vakalara fazla rastlamıyoruz.

Genital siğil nasıl bulaşır?

Genital siğil genelde cinsel yolla bulaşır. Erkekten kadına bulaşma ihtimali kadından erkeğe bulaşma ihtimaline göre daha yüksektir. Birliktelik sırasında kondom kullanılması HPV virüsü bulaşma riskini azaltsada bulaşmayı tamamen önlememektedir. Bunun yanında ortak kullanılan havlular ve klozetlerden de bulaşabileceği söylenmektedir. Ancak en önemli bulaşma yolu cinsel ilişkidir. Bu nedenle bulaşmayı önlemenin en önemli yolu tek ve güvenilir eşlere sahip olmaktır. Çok partnerlilerde, güvensiz partner olanlarda çok daha fazla görülmektedir.

Genital siğiller kansere neden olur mu?

Genital siğiller genellikle kansere neden olmaz. Çünkü genital siğillerin büyük çoğunluğu HPV 6 ve HPV 11 ile oluşmaktadır. Bu HPV tipleri kanserojen değildir. Ancak bunların dışında yüzlerce HPV tipi mevcuttur. Aynı zamanda kanserojen olan HPV tipleri de bazen genital siğile neden olabilir ya da eş zamanlı olarak bulunabilir. Bu nedenle dikkatli olunmasında fayda vardır.

Genital siğil tedavisi var mıdır? Siğil nasıl tedavi edilir?

Genital siğil tedavisinde en çok uygulanan yöntemler siğil yakma, siğil dondurma ve lazerle siğil tedavisidir. Genital siğil kesin çözüm için muhakkak bir uzmanın önerileri doğrultusunda hareket ediniz.

Genital siğil tedavisi fiyatları nasıldır?

Siğil yaktırma fiyatları siğillerin yoğunluğuna, işlem şekline (siğil yakma ya da siğil dondurma) ve işlemin yapılacağı kliniğe göre değişir.  Lazerle siğil tedavisi fiyatı diğer yöntemlere göre daha yüksektir. Bu nedenle işlem öncesi mutlaka muayene olup maliyet konusunda aklınızdaki soruları gideriniz.

 

Doç. Dr. Aydın Köşüş

Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite

İnternet sitesi: https://www.genitalsigiltedavisiankara.com/

Twitter: https://twitter.com/surgeonskopi

Facebook: https://www.facebook.com/jinekologankara/

Instagram: https://www.instagram.com/doc.dr.aydinkosus/?hl=tr

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Laparoskopi ve histeroskopi ameliyatları nasıl yapılır?
  2. Miyom nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?
  3. Yumurtalık kisti tedavisi ve ameliyatı nasıl yapılır?
  4. Çikolata kisti tedavisi nasıl yapılır?
  5. Yumurta toplama işlemi nedir, nasıl yapılır?
  6. Tüp bebek tedavisi neden yapılır?
  7. İnfertilite (kısırlık) nedir, kısırlık tedavisi nasıl yapılır?
  8. Tüp bebek nasıl yapılır?
  9. Adneksiyel kitle nedir, belirtileri nelerdir?
  10. Yumurtlama tedavisi (ovulasyon indüksiyonu) nedir?

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.