SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Doğum Kontrol İğnesi Nedir, Nasıl Kullanılır? Kimler Doğum Kontrol İğnesi Kullanabilir?

Doğum kontrol iğnesi nedir, nasıl kullanılır? Kimler doğum kontrol iğnesi kullanabilir? Doğum kontrol iğnesi ne işe yarar, doğum kontrol iğnesi ne kadar etkilidir? Doğum kontrol iğnesi etkili midir? İşte merak edilen tüm detaylar.

|

 Gebelik önleyici enjeksiyon, ya tek başına progestin ya da progestin ve östrojen kombinasyonu gibi, vücudunuzun yumurtaları serbest bırakmasını önleyen ve rahim ağzını kalınlaştıran hormonlar içerir. 

 Doğum Kontrol İğnesi Nedir?

 Bir sağlık görevlisinin size her ay veya üç ayda bir enjeksiyon yapması gerekecektir. Enjeksiyonun etkisi bu dönemde geri döndürülemez yani yan etkilere müdahale edilmesi imkansızdır. Hap veya spiral gibi çalışır, ancak her gün veya her hafta hatırlamanız gerekmez.

 Kontraseptif enjeksiyon, her üç ayda bir bir kasa (kol, uyluk veya kalça) derin enjeksiyonla verilen bir kontraseptiftir. Enjeksiyon, yalnızca bir tür hormon, bir progestin (depo medroksiprogesteron asetat) içeren hormonal bir doğum kontrol yöntemidir.

 Doğum Kontrol İğnesi Nasıl Kullanılır?

 Öncelikle sağlık uzmanınızla konuşmanız gerekecek. Çoğu kontraseptifte olduğu gibi, bunlar herkes için ideal seçim değildir, bu nedenle her zaman bir profesyonele danışmanızı öneririz. Doğum kontrol iğnesinin sizin için bir yöntem olduğuna karar verirseniz, bunu size verecek olan sağlık uzmanınızla görüşün. Ardından, enjeksiyon türüne bağlı olarak, takip için her ay veya üç ayda bir geri dönmeniz gerekecektir ve bu arada mükemmel bir şekilde korunacaksınız.

 Yumurtlamayı önler. Döllenmiş yumurtanın implantasyonunu engelleyen endometriumu (rahim zarı) inceltir. Spermin rahme geçişini engelleyen servikal mukusu kalınlaştırır. Doğal adet döngüsünü yapay bir adet döngüsü ile değiştirir. Gerçek bir dönem yoktur, bunun yerine kullanımla tamamen kaybolma eğiliminde olan kanama vardır.

 Kimler Doğum Kontrol İğnesi Kullanabilir?

 İlk enjeksiyon adet döngüsünün ilk beş günü içinde yapılmalıdır. Kontraseptif etki hemen ortaya çıkar. Enjeksiyon, her 12 haftada bir sağlık uzmanı tarafından yapılır. Genellikle kolun üst kısmında veya kalçada yapılır. 

 Enjeksiyonun etkisi yumurtlamayı 12 haftalık (3 ay) bir süre boyunca bloke etmektir. Bu enjeksiyon, döngünün başında yapılmalı ve 3 ayda bir tekrarlanmalıdır. İlaç jinekoloğa danışıldıktan sonra tıbbi reçete ile verilir. Enjeksiyon bir jinekolog, ebe veya hemşire tarafından yapılabilir. Hap ve spiral kullanmak istemeyen kadınlara yapılır. 

 Hormonal dozajının yüksek olması nedeniyle kontraseptif enjeksiyon ilk seçenek yöntem değildir.

 Bu doğum kontrol yöntemi cinsel yolla bulaşan hastalıklara (STD'ler) karşı koruma sağlamaz. İlaç, jinekoloğa danıştıktan sonra tıbbi reçete ile verilir. Doğurganlığı geri kazanmak için bekleme süresi, son enjeksiyondan üç ila on iki ay sonra olabilir.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.