Köpük tedavisi hakkında merak edilenler
Varis tedavisinde uygulanan köpük skleroterapi yöntemi hasta için etkili ve konforlu bir tedavidir. Ameliyatsız tedavi yöntemleri arasında en sık başvurulan köpük skleroterapi yöntemi hakkında en çok merak edilen konuları bu yazımda sizlere anlatacağım.
Köpük skleroterapi nasıl uygulanır?
Skleroterapi ile varis tedavisinin bir çeşidi olan köpük skleroterapi, diğer ameliyatsız varis tedavisi yöntemlerinde olduğu gibi hastane ortamına ihtiyaç duymadan uygulanabilmektedir. Varisli hastanın derin lazerle varis tedavisi uygulanamayacak kadar küçük kılcal damarlarına köpük uygulaması yapılmaktadır. Skleroterapi sırasında kullanılan özel bir ilaç hava ile karışmasını sağlayan işlemden geçirilerek köpürtülür ve daha sonra damar içine uygulanır. Damar içine uygulama yapılmadan öncelikle ilacın köpürtülmesinden dolayı da köpük tedavisi olarak adlandırılmıştır.
Köpük skleroterapi işlemi ne kadar sürer?
Ameliyatsız tedavi yöntemi olan köpük skleroterapide hastanın anestezi almasına gerek yoktur. Anestezi gerektirmeyen oldukça basit bu tedavi süreci hasta açısından konforludur. Bu tedavinin yapılması için önceden bir hazırlık yapılması gerekmez. Köpük tedavisi için yaklaşık olarak 15 dakikalık bir süreye ihtiyaç duyulur. Tedavi olmak isteyen kişi günlük yaşamının içinde herhangi bir zamanda varis tedavisine yürüyerek gelip aynı gün evine yürüyerek gidebilir. Günlük yaşam aktivitelerine kaldığı yerden devam edebilir.
Köpük tedavisi sonrası iyileşme gözle görülebilir mi?
15 dakika kadar süren köpük tedavisi anestezi gerektirmediği için hasta uyanık olmakta ve tedaviyi gözlemleyebilmektedir. Oldukça kısa sürede tamamlanan işlemin sonuçları gözle görülebilir olmaktadır.
Köpük tedavisine kimler başvurmalıdır?
Varis incelemesi yapıldıktan sonra belirli seviyeye ulaşan varisler için köpük tedavisi önerilmektedir. Tedavi kararını varis muayenesini yapan girişimsel radyoloji uzmanı vermelidir. Genellikle lazerle varis tedavisi uygulanabilecek kadar geniş olmayan ve nispeten daha dar varislere ve iğnenin girebileceği ince kılcal varislere köpük tedavisi uygulanması uygundur. Varis tedavisini hızlı ve konforlu bir şekilde gerçekleştirmek isteyen hastalar köpük skleroterapi yöntemine başvurabilir.
Köpük tedavisine başvurmadan önce ne yapılmalıdır?
Köpük skleroterapi yöntemi tüm varis tedavisi yöntemleri gibi hasta ile doktorun bir arada karar vermesi gereken bir muayene sürecini gerektirir. Muayene esnasında radyoloji uzmanı tarafından renkli doppler ultrason eşliğinde detaylı inceleme yapılır. Detaylı inceleme bacak toplardamarlarındaki hastalıklı bölümlerin tespit edilmesi ve venöz haritalamanın hazırlanması için oldukça önemlidir. Varisli damarların yeri belirlendikten sonra uygun tedavi planı hazırlanır ve köpük tedavisine karar verilmesi ardından hastanın müsait olduğu vakitte tedavi gerçekleştirilebilir.
Köpük tedavisinden sonra varis tekrarlar mı?
Toplardamarlarda oluşan bir sağlık sorunu olan varis, köpük skleroterapi yöntemi ile kalıcı olarak tedavi edilebilir. Tedavi sırasında kapatılan damarların bir daha açılması olası değildir. Ancak tedavi esnasında henüz varisleşmemiş damarların sonradan varisleşmesi mümkün olabilir. Bu durum hastalarda varislerinin tekrarladığını düşündürür. Oysa dikkatlice bakıldığında görülecektir ki kapatılmış olan hiçbir varisli damar yeniden açılmaz, aynı damarda yeniden varis oluşumu gözlemlenemez.
Köpük tedavisinin avantajları nelerdir?
Köpük skleroterapi yöntemi ile yapılan varis tedavisinin en büyük avantajlarından biri ameliyatsız bir yöntem olması ve dolayısıyla anestezi gerektirmemesidir. Hastanın dilediği vakitte tedavi uygulanabilmekte, hasta aynı gün evine dönebilmektedir. Günlük yaşantıdan geri kalmayı gerektirmeyen bu tedavi yöntemi oldukça hızlı sonuç verir.
Girişimsel Radyoloji Uzm. Dr. Rengin Türkgüler
www.drrengin.com
www.varistedavisi.com.tr