SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Tiroit ultrasonu ve tiroit biyopsisi hakkında merak edilenler

.

Milliyet Haber

Tiroit ultrasonu, boyundaki tiroit bezinin değerlendirilmesi için yapılan bir tetkiktir. Tiroit ultrasonu tiroit kanserinin teşhisinde önemli bir yere sahiptir ve kanser için erken teşhise olanak tanır. Çünkü tiroit kanseri sinsidir, herhangi bir bulgu vermeden yıllar boyu saklanabilir. Bu sebeple genel sağlık kontrollerinde tiroit ultrasonu başvurulması gereken bir tetkiktir.

Tiroit ultrasonu nasıl yapılır?

Boyundaki tiroit bezinin ayrıntılı olarak değerlendirilmesi için yapılan ultrason yönteminde ses dalgalarından yararlanılır. Ultrason aletinin prob denen ufak bir parçası boyun bölgesinde gezdirilerek ses dalgası gönderilmesi sağlanır ve bu ses dalgalarının görüntüsü bilgisayar ekranına yansır.

Tiroit ultrasonu oldukça güvenlidir!

Tiroit utrasonu için ses dalgası kullanıldığı için hiçbir zararı bulunmamaktadır bu yüzde gebelerde de güvenle yapılabilir. Tiroit bezinde iyi huylu hastalık tiplerine rastlandığı takdirde düzenli olarak kontrol gerekir. Hastada nodül tespit edilir ise 6 ayda bir defa kötü huyluya dönüşüm olup olmadığının kontrolü için radyoloji uzmanlarına görünmesi gerekir. Tiroit nodülleri genellikle iyi huyludur ve kadınlarda daha sık görülür.

Tiroit biyopsisine ne zaman ihtiyaç duyulur?

Tiroit bezine yerleşen küçük bir nodül için bile iyi huylu olup olmadığını tespit etme gereksinimi vardır çünkü kötü huylu nodül tespiti halinde biyopsi alınmalı ve vakit kaybetmeden tedavi aşamasına geçilmelidir. Tiroit ultrasonu sırasında tespit edilen nodülün görüntüsü tümörü düşündürüyorsa, tiroit bezi etrafındaki lenf nodlarında görünüm izleniyorsa, özel bir guatr tipi varsa ve eşlikçi bir nodül izleniyorsa tiroit biyopsisi yapmak gerekir. 

Tiroit biyopsisi nasıl yapılır?

Genel olarak biyopsilerin arasında en kolay ve en az riskli olan tiroit biyopsisidir. Tiroit biyopsisi, çok ince iğnelerle yapılmaktadır ve işlem öncesinde herhangi bir hazırlığa gerek yoktur. İşleme başlamadan önce işlem alanına lokal anestezi uygulandığı için hasta ağrı ve acı hissetmez. Böylece nodülden sıvı veya hücre örneği rahatlıkla alınır. Uzman doktor kontrolünde doğru yaklaşım ve iyi bir teknikle genellikle komplikasyon oluşumu görülmemektedir.

Girişimsel Radyoloji Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

https://www.drrengin.com/tr/tiroid-ultrasonu

https://www.drrengin.com/tr/tiroid-biyopsisi

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Transfontanel ultrason nedir?
  2. Varis kabızlıktan dolayı oluşur mu?
  3. Varis neden oluşur?
  4. Tiroid biyopsisi neden yapılır?
  5. Pelvik ultrason nedir? Nasıl çekilir?
  6. Gebelikte ayrıntılı ultrason ve bebeğin cinsiyeti hakkında merak edilenler
  7. Varis kader değildir!
  8. Varis tedavisini kim yapar?
  9. Meme ultrasonu neden önemlidir?
  10. Varis tedavisi nasıl olmalı?

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.